U suhom koritu Tihaljine zaglavila i štuka

Da se nikada nije sigurno što voda nosi, pokazuje i primjer suhog korita Tihaljine, u kojem je zaglavila i jedna prava pravcata štuka! Jest da su ribiči već prije godinu dvije upozoravali da su dobili opasnu konkurenciju, ipak je potvrda tomu nešto drugo. Staro je pravilo gdje je jedna, ima ih sigurno više. Na žalost, trenutačno nema jer je korito rijeke suho, međutim pravo je iznenađenje od kuda štuka u Tihaljini, kako se na dijelu od izvora u Peć Mlinima, pa do vrela Klokun u Klobuku, zove rijeka Trebižat.

Manje više poznato je da je štuka riba ravničarskih rijeka, a od kuda se nastanila u Tihaljini, odnosno Trebižatu, teško je reći, tek poznato je da među ribičima nije omiljena, jer imaju zajedničke preokupacije izlov ribe.

Već ličinka štuke pokazuje afinitet prema “mesu” na meniju su im plantkon i ličinke raznih kukaca. Kada za šest tjedana naraste u dužino 6 do 8 centimetara, štuke zanima samo riba. U pravilu napada bolesne, ranjene i spore ribe, ali tko im svijetli. Kad joj se pruži prilika štuka će zbog promjene jelovnika, rado će preći na žabe, pa i glodavce. Za štuku bi se moglo reći da je svežder. Kao klasični lovac skriva se iza stabala u vodi, slomljenog granja, žbunja i kamenja, vrebajući plijen kojeg onda “melje” sa čak 700 zuba.

Za pretpostaviti je kako je prije “nasukavanja” štuka na slici, imala obilnu gozbu, jedući slabije, odnosno od sebe manje izdržljive ribe.

D. Musa / Radio Čapljina

Objavi komentar

0 Primjedbe