"MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO!"

subota, 12. kolovoza 2017.

Vlada ZHŽ-a jedna od najneproduktivnijih, zastupnici u Skupštini radili sat vremena mjesečno

Vlada Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) u prvoj polovici 2017. godine imala je jako nizak intenzitet rada i s ukupno 14 održanih sjednica u tom razdoblju, što je upola manje od broja predviđenog Poslovnikom o radu, uz Vladu Posavske županije, jedna je od najneproduktivnijih županijskih vlada u Federaciji BiH.

Podaci su to koje je iznijela nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) u okviru prezentacije rezultat monitorniga rada Vlade i Skupštine ZHŽ-a za prvih šest mjeseci ove godine.

Djelovanje Vlade ZHŽ-a, pored niskog intenziteta rada, obilježilo je i niska učinkovitost. Sa svega 153 razmotrene mjere za šest mjeseci Vlada ZHŽ-a jedina je vlada koja je, u promatranom razdoblju, razmotrila manje od 200 mjera.

Iz CCI-ja navode kako su županijske vlade Sarajevske, Zeničko-dobojske i Srednjobosanske županije samo u jednom mjesecu razmatrale više mjera nego Vlada ZHŽ-a za pola godine.

Vlada ZHŽ-a realizirala je samo sedam zakona od čega je samo jedan zakon novi, dok se u ostalim slučajevima radi o izmjenama i dopunama postojećih akata.

Akcijski plan Vlade ZHŽ-a za provođenje reformske agende usvojen je s ogromnim zakašnjenjem. Aktivnosti planirane Akcijskim planom odnose se na razdoblje od 2015. do 2108., a usvojene su tek u veljači 2017. godine, navodi CCI.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju kako Vlada svojom nedovoljnom efikasnošću, pogotovo u pripremi mjera iz programa rada, negativno utječe i na rezultate rada Skupštine ZHŽ-a, koja je u prvih pola godine u prosjeku održavala sjednicu svaki drugi mjesec.

Skupštinski zastupnici su na sjednicama u prvih šest mjeseci proveli svega šest i pol sati što je uvjerljivo najmanje od svih županijskih skupština u Federaciji BiH.

Čak 21 od 26 zakona čija je realizacija bila planirana u prvoj polovini 2017. godine, nije realizirano ni u kojem obliku, a još su dva realizirana tek djelomično. Kako bi se realiziralo planirano Programom rada za 2017. godinu, do kraja ove godine Skupština ZHŽ-a bi trebala svaki mjesec usvajati više zakona nego što ih je usvojeno u svih prvih šest mjeseci zajedno.

Kao pozitivnu stvar, CCI navodi kako je Skupština ZHŽ-a županijski proračun za 2017. godinu na vrijeme usvojila po prvi put u posljednjih 11 godina.

Iz CCI-ja su pozvali Vladu i Skupštinu ZHŽ-a da intenziviraju svoj rad u drugoj polovici godine i ostatku svog mandata, da povećaju produktivnost, fokusirajući se pritom na ključne probleme građana i njihovo rješavanje, ne bi li bar u izvjesnoj mjeri opravdali ukazano im povjerenje.

CCI, također, poziva izvršnu i županijsku vlast u ZHŽ-u da na tematskim sjednicama pokušaju pronaći rješenja za ključne probleme s kojim se suočavaju građani te županije.

Pogled.ba

Reactions

0 komentara:

Objavi komentar

Komentari koji sadrže uvredljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.