Vukojević: Naše vlasti nikada nisu željele zaštititi domaću proizvodnju

Potez Republike Hrvatske koja je za 22 puta podigla takse za uvoz voća i povrća iz trećih zemalja (bile oko 23 marke, sada oko 530 maraka)jeste potez države koja štiti svoju proizvodnju i brine za svoje poljoprivrednike, navodi većina poljoprivrednih udruženja s kojima smo razgovarali.

Naime, jasno je kako sve zemlje okruženja - Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija - uvijek nađu način kako otežati dotok bh. robe, dok mi dopuštamo ulazak svega i svačega.

- U BiH se uvijek govori kako je Hrvatska kriva za ovo ili ono, ali na isti način se ponašaju sve duge zemlje regije, svi osim BiH. Ova država već poodavno je tržište za najlošije robe iz drugih zemalja, a nije nama Hrvatska ili bilo tko drugi kriv za bilo što, nego naše vlasti koje nikada nisu niti željele zaštititi svoju proizvodnju. Tko nama smeta da na isti način štitimo poljoprivrednike?, upitao se Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca ZHŽ.

Zaštiti bh. poljoprivrednike

Prema njegovom riječima, nesporno je kako će odluka susjedne zemlje predstavljati dodatni trošak za bh. izvoznike, ali kaže da je sreće pa da imamo poticaje i razvojne projekte izvozili bi mnogo više pa i ovaj namet bi se lakše prevladao. Vrlo jasno kaže kako u BiH ne postoje jasni i jedinstveni standardi kod uvoza, pa navodi kako na graničnom prijelazu Bijača jedna potvrda košta 300 maraka, na Gradišci 100, a u Brčko Distriktu 50 maraka.

- U svim razgovorima s Vijećem ministara BiH potencirali smo upravo da se napokon poćne štititi domaća proizvodnja, ali sveje to bilo uzalud. S te strane, mogu kazati da je Hrvatska za svoje proizvođače i poljoprivrednike uradila pravu stvar, kamo sreće da se i BiH nakon počne ponašati na sličan način i štititi svoje, poručio je Vukojević.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, mišljenja je kako i BiH treba odgovoriti na isti način, odnosno ukoliko Hrvatska na taj način štiti svoje proizvođače, BiH treba uvesti recipročne mjere.

- BiH treba svoje proizvođače dovesti u približno ravnopravan položaj s proizvođačima iz Hrvatske. Šarović i bh. vlasti ovdje nemaju što oklijevati nego se u dogovoru s državama CEFTA-e moraju dignuti i takse u tim državama. Izuzetno cijenim hrvatskog ministra poljoprivrede koji je mnogo uradio na zaštiti poljoprivrede, ali mislim kako jednu ovakvu odluku je bilo pošteno donijeti za sve, dakle i za proizvode iz EU, a ne samo za one iz trećih zemalja. Mi u BiH smo ionako gola bijeda i ovo je velik udar na nas, kaže Usorac.

On smatra kako se s Hrvatskom, ali i drugim zemljama regije, treba zajednički raditi jer nikome ne smije niti treba biti u interesu da se uništava proizvodnja niti u Hrvatskoj niti u BiH. Usorac smatra kako se u obje zemlje poljoprivredom bavi najsiromašniji dio stanovništva koji jednostavno mora biti zaštićen, ali da se to treba raditi u dogovoru.

- Sela nam izumiru i u Hrvatskoj i u BiH i to je nužno zaustaviti, ne smijemo doprinositi niti sjedne niti s druge strane granice da to bude trend, nego se u obje zemlje mora raditi sve da se spasi stanovništvo u ruralnim dijelovima. To bi trebalo biti svima u interesu, poručuje Usorac.

Apel EU i summit u Sarajevu

S druge pak strane, zemlje regije već pripremaju odgovor na nove mjere iz Hrvatske, pa bi se već u ponedjeljak u Sarajevu trebao održati summit predstavnika BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Isto tako, Bruno Bojić. potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, potvrdioje za Dnevni list kako su BiH, Srbija. Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo već uputile apel Europskoj komisiji u kojem traže zaustavljanje mjera iz susjedne države.

- Povećati takse za 22 puta jednostavno znači daje naša roba u Hrvatskoj nekonkurentna pa bi jednu takvu odluku nazvao trikom. Time se narušava liberalizacija tržišta i principi iz SSP-a te se odluka o povećanju taksi mora ukinuti jer ovakve odluke se mogu donositi jedino u dogovoru svih jasan je Bojić.

Na upit što će biti ukoliko se odluka ipak ne ukine, kaže daje očekivati da BiH ali i druge zemlje u tom slučaju donesu kontramjere i Štite svoje tržište od proizvoda iz Hrvatske. Napominje da je osobno protiv takve praske. jer smatra kako se o svemu treba razgovarati i ne donositi jednostrane odluke.

- Osobno smatram kako BiH mora raditi na sezonskim carinama. odnosno za vrijeme dospijeća voća i povrća iz naše zemlje zabraniti uvoz iz drugih zemalja. Imamo i unutar CEFI'A sporazuma tu mogućnosti mislim kako je nužno donijeti jednu takvu odluku, navodi Bojić. Svemu odaje kako BiH ima mnogo bolji ekonomski prostor od onog političkog te kako poljoprivreda nikada nije naišla na razumijevanje politike. Ipak. nada se kako će se to promijeniti te će se donijeti adekvatne strategije razvoja bh. proizvodnje.

Podsjetimo, prema odredbama novoga Pravilnika. fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Hrvatske kontrolirati će i voće i povrće koje se uvozi iz trećih zemalja. a koje podliježe samo općem tržišnom standardu, a to su: trešnja, višnja. malina, kupina. ribiz. borovnica, brusnica. aronija. lubenica. dinja, tikvice. krastavac, patlidžan, kupus glavati (bijeli i crveni), kelj, cvjetača. luk (crveni i srebrenac), poriluk, mrkva i celer korjenaš.

Problem taksi riješiti dogovorom

Ministar poljoprivrede. šumarstva i vodoprivrede RS-a Stevo Mirjanić izjavioje kako ne odobrava takse na poljoprivredne proizvode kojeje uvela Hrvatska teje neophodan dogovor otom pitanju.

Mislim da je ovo loš potez. ali vjerujem kako će organi BiH naredih dana poduzeti najbolje da se napravi dogovor, a ne rat između onih koji to reguliraju, rekao je Mirjanić.

Dragan Bradvica / Dnevni list

Objavi komentar

0 Primjedbe