"MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO!"

četvrtak, 19. listopada 2017.

Svjedok Tužiteljstva na suđenju Ljubušacima: "Izvodili me, tukli me, nagonili me da lajem kao ćuko"

Senad Bilal je posvjedočio da je krajem listopada 1993. prebačen u zatvor u Ljubuški, gdje je upravnik bio Ivica Kraljević. Naveo je da je u zatvoru bilo više od deset stražara, među kojim su bili Stojan Odak, Nedo Matić, Vice Bebek, te izvjesni Miloš i Radišić. Stražari su, prema njegovom kazivanju, maltretirali zatvorenike.

“Najviše se isticao Stojan Odak i Nedeljko Matić po maltretiraju, mučenju i zlostavljanju”, rekao je svjedok dodavši da ga je Nedo jedne prilike udario.

Svjedok je kazao da je tokom zatočeništva izvođen na radove, ali da ga Odak nije nikad udario.

Za zločine počinjene u Ljubuškom optuženi su Ivan Kraljević, Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Vice Bebek, Vinko Radišić i Dragan Miloš.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od rujna 1993. do ožujka 1994. godine bili upravnici Vojno-istražnog zatvora (VIZ), koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Svjedok Enes Gutošić je kazao da je u prosincu 1993. doveden u zatvor u Ljubuškom gdje je tučen.

“Izvodili me, tukli me, nagonili me da lajem kao ćuko… Jedan dan su me izvodili sedam do osam puta i gazali”, izjavio je svjedok, dodavši da je više puta bio tjeran da “goni zeca i lisicu”.

Gutošić je naveo da mu je Dragan Miloš udario šamar, Odak “ganjao”, dok ga je Bebek tjerao da “goni zeca, lisicu i laje kao ker”.

Odbrana Bebeka je konstatirala da u ranijim izjavama svjedok nije spominjao optuženog. Svjedok je rekao da ga je Vinko tjerao da laje, radi sklekove, te mu “prinosio pištolj”.

Suđenje će se nastaviti 26. listopada.

Detektor.ba


Reactions

0 komentara:

Objavi komentar

Komentari koji sadrže uvredljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.