Signal Radija Ljubuški "dobacio" do Finske

Ugodno nas je iznenadila poruka radio amatera Marka Braska kako je signal Radija Ljubuški „dobacio“ čak do daleke Finske.

Marko živi u južnoj Finskoj, u gradiću Espoo koji je sasvim blizu glavnog grada Helsinkija.

Marko je Radio Ljubuški slušao 15. lipnja prošle godine, i to od 11:18-11:20 sati toga dana, na našoj FM frekvenciji 99.40 MHz.

Marko objašnjava kako je njegov hobi već 35 godina “FMDX-slušanje”, odnosno, pokušaji da se na običnoj tehnici čuju daleke radio stanice uvijek kada uvjeti u ionosferi pružaju takvu mogućnost.

- To se događa desetak puta tijekom ljeta kada se signali radio stanica reflektiraju sa visine do 100 km natrag na površinu zemlje prenošeni i do 1500 – 2500 km od odašiljača, poručio nam je Marko.

„Ovdje u Finskoj moguće je čuti emitiranje na FM frekvencijama iz srednje, a i čak iz južne Europe.

Ovo je uzbudljivo jer ne možeš nikad znati unaprijed iz koje zemlje će se čuti emitiranje.

Trajanje signala koji se čuje varira od nekoliko sekundi do nekoliko minuta i može čak i biti Hi-Fi nivoa“ objašnjava Marko.

Prema njegovim riječima, bavljenje njegovim hobijem omogućavaju mu dobri prijemni aparati – „Moj radio je Sony XDR-F1HD i koristim 2 x antenu tipa “yagi” od 8 elemenata (antena na slici)“, poručio je.

Marko se u Finskoj, odakle nam je poslao i dio snimke emisije Radija Ljubuški, pored radio-hobija bavi se i raznim sportovima, zajedno sa suprugom, šetogodišnjom kćerkom i 16-godišnjim sinom.

Radio Ljubuški

____________________________________________________________________

Markovu poruku prenosimo u cijelosti:

"Zdravo, pozdravljam vas sa juga Finske!

Zovem se Marko, 49 godišnjak sam i živim u gradu Espoo koji je sasvim blizu glavnog grada Helsinki.

Imam za vas dosta prijatnih novosti, izgleda da sam slušao vašu radio stanicu ovde u Finskoj !! 

To se desilo 15.6.2017 u 11:18-11:20 časova po vašem vremenu u lokalji na talasnoj dužini 99.40 MHz.

Moj hobi je 35 godina bio “FMDX-slušanje”, dakle pokušavam slušati/čuti strane radio stanice uvek kad uslovi u jonosferi daju takvu mogućnost. To se dešava desetak puta tokom leta kada signali radio stanica reflektiraju sa visine do 100 km natrag na površinu zemlje prenošeni i do 1500 – 2500 km od odašiljača.

Ovde u Finskoj moguće je čuti emitovanje na FM frekvencijama iz srednje a i čak iz južne Evrope. Ovo je uzbudljivo jer ne možeš nikad znati unapred iz koje zemlje će se čuti emitovanje. Trajanje signala koji se čuje varira od nekoliko sekundi do nekoliko minuta i može čak i biti Hi-Fi nivoa.

Imam dobre prijemne aparate. Moj radio je Sony XDR-F1HD i koristim 2 x antenu tipa “yagi” od 8 elemenata.(foto)

Pored mom radiju hobi sam intersted u mnogim sportovima. Također Volim da provodim vrijeme sa svojom porodicom, moj stari 6 godine kćerka i 16 godina sina."

Objavi komentar

1 Primjedbe

  1. Tamo oni posrani finski krumpiri nece moci nas pobijediti nas mocne kisele kupuse!! Smrt krumpirima!! Sloboda kiselim kupusima!!

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)