Dodik: Hrvatima dajem suglasnost za treći entitet, ali opet ne mogu

‘‘Hrvati imaju problem jer su majorizirani u BiH. Evo ja im dajem suglasnost za treći entitet, ali opet ne mogu. Problem je s poviješću, jer su se Hrvati ujedinili s muslimanima kad su proglašavali neovisnost BiH, sad plaćaju ceh te svoje mržnje prema Srbiji i svemu što je srpsko”, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u razgovoru za ”Prvu srpsku televiziju”, prenosi Bljesak.info.

Dodik je to izjavio komentirajući sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na kojem je navodno bilo riječi o redefiniranju odnosa u BiH.

Predsjednik manjeg bh. entiteta izrazio je uvjerenje da će na Općim izborima u listopadu 2018. godine biti izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, te istaknuo da ta pozicija znači odgovornost, jer je, kako je kazao, previše oteto Republici Srpskoj i preneseno na razinu BiH, koja se sada pokušava nadrediti RS-u.

”BiH je nerješivo čvorište, neuspješna i nemoguća zemlja”, istaknuo je Dodik navodeći da se mnoge stvari trebaju riješiti na razini BiH, no da do toga neće doći ni za njegovog mandata.

Predsjednika RS-a je rekao da neće dozvoliti da se u Banja Luci održi vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a, kao i da ne postoji nijedan ozbiljan razlog da postoji vojska BiH, osim koji je nametnut, da bude ekspozitura NATO-a.

“Učinit ćemo sve da se ta vježba ne održi u Banja Luci, a hoće li se održati u Federaciji BiH, to je drugo pitanje”, rekao je Dodik i podsjetio da je u entitetskom parlamentu usvojena odluka o vojnoj neutralnosti.

Naglasio je da nije problem održavanje vježbe s NATO-om, već mogućnost korištenja u toj vježbi osiromašenog urana.

Dodik je naglasio da je opozicija iz Republike Srpske, koja čini vlast na razini BiH, sudjelovala na pripremnim sastanicima na kojoj se razgovaralo o održavanju te vježbe, te da su tražili da se daju jamstva da se neće koristiti osiromašeni uran.

Poskok.info

Objavi komentar

0 Primjedbe