Ljubušaci na obilježavanju Dana političkih zatvorenika

Umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović predslavio je u ponedjeljak 30. travnja tradicionalno misno slavlje na Dan političkih zatvorenika koji se obilježava na spomendan tragične pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mestu 30. travnja 1647.

Na misnom slavlju u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini okupilo se više stotina članova Hrvatskoga društva političkih zatvorenika iz svih dijelova Hrvatske na čelu s predsjednikom Markom Grubišićem. Uz biskupa Bogovića suslavio je čuvar svetišta vlč. Josip Šimatović a misu je uveličao Mješoviti katedralni zbor iz Đakova pod vodstvom vlč. maestra Ive Andrića i uz orguljsku pratnju Darija Kusture.

„Obilježavamo Dan sjećanja kada ističemo svoje uzore, nekada smo to radili 'skrivećki' a danas javno. Zahvaljujemo danas svima koji su svoje križeve podnijeli za hrvatsku domovinu", rekao je na početku biskup Bogović te istaknuo da je civilizacijska i sveta dužnost države da svi stradali u hrvatskoj povijesti a posebno iz prošlog stoljeća u dvije tisuće masovnih grobišta, ponajviše u Sloveniji, budu pokopani. Svaki čovjek zaslužuje da ga se dostojanstveno pokopa a mi iz Komisije za martirologij nastojimo realizirati ideju Svehrvatskog groba na Krbavskom polju, jer se taj problem može riješiti samo na nacionalnoj razini. Sve države imaju naime nacionalna groblja a prostor podno CHM na Krbavskom polju je idealan jer je u svijesti naroda kao nacionalno grobište s 10 tisuća žrtava od 10. rujna 1492. Biskup je na kraju iznio i ideju Hrvatskoga križnog puta od Bleiburga, preko Vukovara pa do Udbine, istaknuvši da nitko kao politički zatvorenici ne poznaju bolje tu problematiku. 

Čuvar svetišta vlč. Šimatović zahvalio je političkim zatvorenicima na stalnoj skrbi o svetištu te porukama koje prenose diljem domovine. Predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Marko Grubišić na kraju je poručio: „Vjera obnavlja svaku klonulost i apatiju u narodu, a danas neki žele Crkvu odbaciti pošto je ona orijentir hrvatskom narodu kada se nađe na vjetrometini povijesnih i društvenih silnica.

HDPZ ima u svom planu dva glavna projekta, Memorijalni centar žrtava totalitarnih režima, Leksikon hrvatskih političkih zatvorenika i kao najnovije, prosvjedno pismo svim državnim institucijama protiv odluka Vijeća za suočavanje s prošlošću kojim se po njima ekskulpira bivši totalitarni sustav.

Na misi su nazočili najstariji član 96-godišnji Juraj Maček, kao i članovi HDPZ iz Bosne i Hercegovine (Široki Brijeg, Posušje, Ljubuški, Čapljina, Kiseljak), Šibenika, Zagreba, Rijeke, Karlovca, Duge Rese, Ogulina, Đakova kao i istaknuti pojedinci Zdravka Bušić, Gordana Turić, Bosiljko Mišetić, Marinko Sopta i Franjo Jurčević.

IKA.hr

Objavi komentar

0 Primjedbe