RUSIJA I HRVATSKA ČEKAJU LJUBUŠKI RANI Vukojević: Svatko uvozi kako hoće, bez ikakvih kontrola, a kada hoćemo nešto izvesti, naše inpskecije nam ne daju

Dok je prošle godine u ovo doba led poharao gotovo sve poljoprivredne nasade, ove godine druga priča. Za 15-ak dana u Ljubuškom će se početi vaditi rani krumpir. Prinosi su jako dobro. S ljubuških plantaža, bit će od 7 do 8 tisuća tona krumpira.

Gotovo sav krumpir, poljoprivrednici će izvesti u EU, točnije u Hrvatsku. Za njega su zainteresirani i Rusi.

“Optimističan sam jer su Rusi kazali kako će naručiti 5 šlepera krumpira, pa će iduće godine više. Dakle nisu neozbiljni pa da su rekli kako će sve kupiti”, poručuje Dubravko Vukojević iz Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” Ljubuški.

S obzirom na rano dospijeće, ljubuški krumpir je prvi na bosanskohercegovačkim trpezama. Stoga su ga poljoprivrednici iz zadruge Plodovi zemlje brendirali kako bi ga izdvojili iz mase uvoznog. Kupili su 10.000 kutija u koje će skladišti preko 100 tona krumpira.

“Prvi put na ovim prostorima, prodavat će se ono što je autohtono na ovaj način. Do sada se nije znalo u kakvoj se ambalaži prodaje i kojim kanalima. Robni centri su prihvatili ovu prepoznatljivu ambalažu jer ipak domaće je domaće”, poručuje Vukojević.

Ljubuški rani krumpir nema konkurenciju ni na tržištu EU jer jedino on dospijeva od svibnja do lipnja. A da bi došao do njihovih trgovina, ljubuški poljoprivrednici se bore sa svojom državom.

“Svatko uvozi kako hoće, bez ikakvih kontrola, a kada hoćemo nešto izvesti, naše inpskecije nam ne daju. Oni traže ono što ne traži čak ni zemlja izvoznik. To je apsurd”, govori nam Vukojević.

Ljubuški poljoprivednici, idu još jedan korak dalje. Planiraju izgraditi sabirno – distributivni centar na Bijači. Radovi bi trebali početi još ove godine. To bi značilo bržu i bolju prodaju proizvedenoga povrća, odnosno prodaju bez nakupaca.

NAŠA TV




Objavi komentar

0 Primjedbe