ZATVORITE GRANICE: Za nekoliko godina u BiH će biti više migranata nego Hrvata?

Redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, 31. po redu, održala se u Širokom Brijegu 14. svibnja 2018. godine s početkom rada u 10 sati.

Kako je priopćeno iz Skupštine ZHŽ, Dnevni red je sadržavao 13 točaka počevši od usvajanja zapisnika s prethodne sjednice, te u drugoj – zastupnička pitanja, primjedbe i prijedlozi, koju je iskoristio zastupnik Viktor Kvesić te uputio pitanje ministru unutarnjih poslova Zdravku Borasu o migrantima koji se u zadnje vrijeme sve češće mogu susresti na području Općina Ljubuški i Posušje.

Ministar Boras je u svom odgovoru istaknuo kako je od početka ove godine na području ŽZH evidentirano oko 300 migranata koji žele prijeći na prostor EU, odnosno Republiku Hrvatsku. Intenzitet je pojačan i u posljednja tri dana, točnije stotinjak osoba je evidentirano, ističe ministar Boras i dodaje kako veliku poteškoću stvara činjenica da su te osobe uredno prijavljene u Uredu za strance u Sarajevu s kartonom tražitelja azila koji im omogućuje slobodno kretanje u čitavoj BiH.

Lokalnoj policiji dakle preostaje jedino evidentiranje migranata, njihovo legitimiranje te izvještavanje Ureda za strance da ih preuzme. Problem je nedostatak sabirnih centara koji bi preuzeli te osobe, a riječ je mahom o bolesnim i iznemoglim ženama i djeci. MUP Županije Zapadnohercegovačke poduzima određene mjere i samostalno se bori, dodaje ministar Boras nadajući se kako će se i druge institucije uključiti u rješavanje ovog rastućeg problema, misleći pri tom na Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Civilnu zaštitu i Crveni križ.

U sljedećih nekoliko mjeseci može se očekivati pedeset do sto tisuća migranata koji će kroz BiH htjeti prijeći u EU pa će stoga aktivirati i kontrolni punktovi na pograničnim dijelovima ŽZH.



Prometna u Klobuku - ozlijeđena osoba prebačena u KBC Mostar

Objavi komentar

0 Primjedbe