"Ljubuški je pravi filmski centar"

Umjetnički direktor Viva Film Festivala, bh. redatelj i scenarist Ratko Orozović za Al Jazeeru Balkans govorio je o samom festivalu, programima i selekciji filmova, mladim filmskim stvaraocima, te se prisjetio svojih početaka.

- Treća je godina kako imamo selekciju Omladinskog filma i kako dodjeljujemo nagrade. Već smo podijelili šest kamera, što je urodilo plodom u Kaknju gdje su mladi napravili dva filma mimo Viva škole filma. U Ljubuškom smo pokrenuli inicijativu da mladi dobiju bioskop, jer je Ljubuški pravi filmski centar. Ove godine smo morali otkazati Livnu jer nemaju uslova; Odžak smo morali pomjeriti za iduću godinu, dok je Bijeljina zbog predizborne kampanje također pomjerena za iduću godinu - kazao je Orozović u intervju za Al Jazeera Balkans.

Festival se iz godine u godinu širi pa se već iduće godine očekuje 20 gradova na VFF-u.

- Za nadati se da ćemo iduće godine imati cijelih 20 gradova na Viva Film Festivalu. U isto vrijeme kada se prikazuju filmovi u Sarajevu paralelno se prikazuju i po cijeloj Bosni i Hercegovini. Također imamo putovanja nagrađenih filmova u Niš i Novi Sad. A ove godine planiramo da idemo sa nagrađenim filmovima u Split, možda i do Slovenije, te da se širimo mimo regije. 

Komentirao je aktualno bh. zbilju po pitanju umjetnosti i obrazovanja.

- Na neki način je došlo do devastacije i kulture i umjetnosti. Onaj narod koji nema umjetnost, koji nema obrazovanje zapravo je siromašan. Ako u BiH imamo 90.000 nepismenih to je tuga u 21. stoljeću. Nemojte da govorim o nezaposlenosti. Mislim da je novac glavna stvar u bh. kinematografiji. Ima autora, scenarija i mladih, perspektivnih ljudi. Idu širom svijeta i dobijaju nagrade. To su najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine - zaključio je bh. redatelj i scenarist Ratko Orozović za Al Jazeera Balkans, prenosi Šipovača Portal.

Objavi komentar

0 Primjedbe