IZBORNA JEDINICA HRVATSKI MINIMUM Komšić je šansa za početak rješavanja hrvatskog pitanja


Nekoliko dana nakon izbora, kad se slegla prašina prozuročena izborom Željka Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva, počinju se nazirati konture novog političkog konteksta u BiH. I taj kontekst u biti uopće nije toliko nepovoljan za Hrvate. Naprotiv. Otvara se jako dobra šansa da se neke stvari napokon riješe.

Hrvatski narod u BiH s pravom je osjetio gnjev zbog činjenice da su im susjedi Bošnjaci pokazali kako izgleda život u državi u kojoj dominira demografska većina. Ipak, Komšićev izbor je činjenica koja se neće retroaktivno promijeniti – sljedeće četiri godine Hrvati će biti bez svoga člana Predsjedništva. To pak i nije ništa novo. S tim su se već dva puta susretali i to u periodu od 2006. do 2014. godine. I taj zulum se preživio, a preživjet će se i ovaj aktualni.

No, Komšićev izbor hrvatski politički predstavnici, predvođeni HDZ-om BiH i Draganom Čovićem moraju iskoristiti kako bi se napokon počelo rješavati hrvatsko pitanje u BiH. HDZ BiH je ostvario sjajan izborni rezultat i vrlo je vjerojatno da se vlast na razini FBIH i BiH bez njih jednostavno neće moći formirati (iako je u BiH sve moguće). To je kapital koji se mora iskoristiti. Ali ne u smislu dobijanja većeg broja fotelja u izvršnoj vlasti, institucijama i agencijama, nego u ostvarivanju onoga što hrvatski narod traži od hrvatske politike – političke, ustavne i pravne jednakopravnosti hrvatskoga naroda u BiH.

U tom smislu, prvi i jedini hrvatski zahtjev treba biti izborna jedinica iz koje će Hrvati birati svoje političke predstavnike. To je zapravo jedini način da se Hrvati zaštite od bošnjačke političke majorizacije i to mora biti apsolutni minimum ispod kojeg hrvatska politika ne smije pristati na bilo kakav dogovor o ulasku u bilo kakvu vlast. Hrvatskoj politici u prilog ide i činjenica da se tek treba pronaći trajno rješenje za način popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH tj. da se treba provesti presuda Ustavnoga suda u predmetu „Ljubić“.

Istina, HDZ BiH i stranke HNS-a trebaju uspostaviti vlast u županijama gdje žive Hrvati, ali vlast na razinama FBiH i BiH trebaju uvjetovati uspostavom hrvatske izborne jedinice.

Ukoliko Bošnjaci na to ne budu pristajali, onda neka ni ne bude nikakve vlasti u sljedeće četiri godine.

Ako Hrvati u ovom slučaju popuste, onda je s hrvatskom konstitutivnosti u BiH gotovo za sva buduća vremena. Bošnjaci nikad neće pristati na uspostavu hrvatske ravnopravnosti u BiH bez pritiska. U posljednjih 20-ak godina su pokazali kako oni zamišljaju suživot u BiH – i tog i takvog suživota se možemo samo groziti.

Hrvatska politika sada mora zauzeti jasan i nedvosmislen stav – Hrvati moraju moći birati i izabrati svoje legitimne političke predstavnike na svim razinama. Oko toga više ne smije biti kompromisa.

Hrvate su politički kalkulanti, između ostalih, i doveli u poziciju u kojoj se sada nalaze. Povjerenje koje im je hrvatski narod pružio obvezuje HDZ BiH i Dragana Čovića da osiguraju da se fenomen Komšić više nikad ne ponovi. U suprotnom, povijest bi ih mogla upamtiti kao osobe i stranku koja je sa „šaku fotelja“ prodala vlastiti narod.

Izbor Željka Komšića za drugog bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH u stvari uopće nije loša stvar. Puno je bolje da su ga izabrali sada, nego za četiri ili osam godina.

Sad je vrijeme za mudre, promišljene i hrabre poteze. Fotelje ovoga puta ne smiju biti cilj!

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe