Rojs: Ako bude potrebno opet ćemo osnovati Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu

Opći izbori u Bosni i Hercegovini, izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva te odnos hrvatske vlasti prema Hrvatima u BiH bile su teme emisije Podcast Velebit u kojoj je gostovao umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs.

- Krivi smo mi, Hrvati podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koji živimo u Zagrebu i koji pivamo: ganga, krš, maslina, zmija, poskok i to, gori borovina, ali smo se slabo odazvali na izbore, odnosno slabo smo se prijavili na dopisno glasovanje. U Zagrebu ima preko 300 tisuća Hrvata podrijetlom iz Bosne i Hercegovine i kako to da kada je glasovanje za gradonačelnika grada svi oni dadnu glas Milanu Bandiću, a usudim se reći da on nije iskoristio svoje pravo glasovanja koje mu pripada. jer je rođen u Grudama. Ja sam pokupio svoju djecu koja su rođena u Zagrebu, majka moje djece rođena je u Zagrebu. Moja djeca su izvadila dvojno državljanstvo i osobne iskaznice i išli su glasovati. Krivi su i ljudi iz HDZ-a Republike Hrvatske koji su bili koordinatori. Nemojmo kriviti Bošnjake zašto su se organizirali. Mi da smo se organizirali, da je izlaznost bila 80% Dragan Čović bi imao 300 tisuća glasova. Uvijek počinjimo od sebe - komentirao je Rojs nedovoljnu angažiranost iseljeništva na proteklim izborima.

Kritizirao je i ponašanje političkog vrha Republike Hrvatske prema položaju bh. Hrvata.  
- Hrvatska vlast se postavlja podanički prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, sve moguće vlade od 2000. godine do danas. 2000. godine, kadar kojeg sam ja tada predlagao, Ante Jelavić je rekao:"nama ne treba više Zagreb, Zagreb nam ne treba voditi politiku." pa vidimo kako je on završio. Problemi su nastali smrću dr. Franje Tuđmana, predsjednika svih Hrvata. Naša današnja predsjednica je predsjednica svih Hrvata i glavni grad svih Hrvata, jednom zauvijek to moramo znati, je Zagreb. Hrvatski narod ima samo jednu domovinu - Hrvatsku, a to je drugo što živi u dvije države - poručio je.

Mišljenja je da izbor Komšića neće uvelike utjecati na položaj Hrvata u BiH. 
- Neka narod osjeti malo Željka Komšića. On nema velike ovlasti. Imenovati će veleposlanike, a i ovi naši dosad imenovali su sinove udbaša i KOS-ovaca. Niti jedan hrvatski branitelj nema da je imenovan bilo gdje za konzula Bosne i Hercegovine ili veleposlanika. Željko Komšić će opet najvjerojatnije postaviti bliske sebi i koji su jugoslavenski nastrojeni, međutim, i ovi dosad koji su bili su dobro jugoslavenski nastrojeni - rekao je.

Kao i velika većina Hrvata Bosne i Hercegovine rješenje vidi u povratku na prethodno stanje, odnosno u obnovi Hrvatske Republike Herceg-Bosne koja je "unijeta" u Federaciju BiH.
- Od 2000. godine do danas ide naopako. Treba se vratiti Tuđmanu i Tuđmanovoj politici. On je bio vizionar koji je znao kako riješiti trajno pitanje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Najbolji projekt kojeg smo imali je bila Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Pa šta fali, proglasiti ćemo Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu ponovno ako treba. To je jedino rješenje. Hrvatska Republika Herceg-Bosna može se lako proglasiti. Sabor joj nikad nije raspušten, on je samo 'ko fol ugašen. Vratiti sve, imamo iskustva u tome, jednom smo pravili, sad bi to još i bolje - istaknuo je general Ljubo Ćesić Rojs.

Objavi komentar

0 Primjedbe