Svečano otvoreno gradilište vodovodnih objekata u podsustavu Vojnići-Vodice-Dole-Greda-Mijaca

Tomislav Ćorić ministar zaštite okoliša i energetike u Vladi RH simboličnim bacanjem betona lopatom u Podvodicama u ljubuškoj općini označio je početak radova na izgradnji vodovodnih objekata na vodovodu Ljubuški, Niska zona, podsustav Vojnići - Vodice - Dole - Greda – Mijaca.

„Činjenica je da ćemo u narednih godinu dana omogućiti izgradnju infrastrukture kako bi se konačno dovela voda i omogućila vodoopskrba za područje Vojnića, Dola i Grede sa hercegovačke strane, a onda nakon toga i Mijaca sa hrvatske strane granice. Velika je to stvar za žitelje ovoga kraja. Drago mi je da je do toga konačno nakon desetljeća došlo i nadam se da će upravo realizacija ovog projekta doprinijeti povećanju kvalitete života stanovnika kako na području Hercegovina isto tako na području Vrgoračkog kraja“, rekao je, među ostalim, u prigodi početka radova ministar Ćorić.

Nazočnima se, sa par prigodnih riječi, obratio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je, među ostalim, kazao kako granica ne treba predstavljati problem i da je potrebno omogućiti razvoj infrastrukture i sjedne i s druge strane granice. Istaknuo je kako Hrvatske vode ulažu u tzv. „presječene sustave“, te da je nekad potrebno vodu uputiti iz RH u BiH, a nekad obratno i da Hrvatske vode upravo to i čine. Naglasio je da se nakon dovoda vode treba raditi i na pitanju odvodnje, te da je veliki interes RH da se razvijaju sustavi odvodnje i na području Ljubuškog i na području Čapljine jer se na taj način štite i vodocrpilišta u RH.

Ministar financija i potpredsjednik Vlade ŽZH Toni Kraljević je pozdravljajući uzvanike i ostale nazočne kazao kako završetkom izgradnje ove dionice i još jedne dionice, gdje je u tijeku izrada projektne dokumentacije, a to je dionica prema Studencima, Ljubuški postaje prva općina u ŽZH koja će imati pokrivena sva svoja naseljena mjesta vodoopskrbnim sustavom. „Pored vodoopskrbnog sustava općina Ljubuški je iznimna sredstva uložila i u rekonstrukciju prečistača, te u izgradnju kanalizacijskog sustava. Svi znamo što Ljubuškom znači rijeka Trebižat i što nam znači zaštita okoliša. Posebno smo ponosni što ćemo i u ovaj naš Zabiokovski dio općine uspjeti dovesti vodu i pomoći da se ovdje vrati život“, kazao je Kraljević. Zahvalio se Vladi RH i svima koji su pomogli da se ovaj projekt realizira.

Direktor JP Parkovi doo Ljubuški Vedran Markotić konkretno je govorio o samom projektu istaknuvši kako Parkovi žele i najudaljenijim mjestima općine Ljubuški dovesti pitku vodu.

Istaknuo je da je glavna i razvodna mreža vodovoda u naseljenim mjestima Vojnići, Dole, greda završena 2008.godine, te da je projekt u cijelosti investicija općine Ljubuški.

Da bi sustav mogao funkcionirati potrebno je izgraditi vodospreme s crpnim stanicama koje su prednost ovog projekta i izgraditi kvalitetan dovodni cjevovod. Kroz ovaj projekt je planirano izvesti četiri vodospreme i pet crpnih stanica:

Crpna stanica Kapel Mala
Vodosprema Podvodice sa crpnim stanicama
Vodosprema Donje Dole sa crpnom stanicom
Vodosprema Gornje Dole sa crpnom stanicom i
Vodosprema Greda s hidrofonskim postrojenjem

Veza cjevovodima između vodosprema i crpnih stanica je potpuno izgrađena.

Ukupna duljina glavnog cjevovoda koji je pružen od Vojnića-Grede iznosi 6000 metara, a razvodna mreža iznosi cca 4000 metara, što daje ukupnu duljinu od 10 000 metara izgrađenog vodovoda.

Iz ovog vodoopskrbnog sustava snabdijevalo bi se oko 100 kućanstava koja nisu imali opskrbu gradskom vodom.

Potpisivanjem sporazuma o presječenim sustavima, prošle godine u Ljubuškom, otvorila je se mogućnost da preko općine Ljubuški i dio grada Vrgorca, točnije mjesto Mijaca, dobije pitku vodu koju će im isporučivati JP Parkovi Ljubuški.

Procijenjena vrijednost ovog projekta je 1. 500 000 KM. Hrvatske vode su u 2018.godini već osigurale za ovaj projekt dva milijuna kuna.

Markotić je izrazio nadu da će Hrvatske vode pomoći i u idućoj godini kako bi se projekt završio, a preostali dio sredstava, kako je rekao, osigurat će općina Ljubuški i JP Parkovi.

Nakon svečanog označavanja početka radova, visoko izaslanstvo iz RH, u kojem su uz već spomenute ministra Ćorića i direktora Đurokovića bili i Ljubušak Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, te drugi brojni dužnosnici zajedno s ministrom Kraljevićem, direktorom Markotićem i ostalim općinskim dužnosnicima obišli su gradilišta športsko rekreacijskog centra Ljubuški koje se nalazi iza osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom.

Pogledajte fotografije i poslušajte izjave OVDJE.

Radio Ljubuški



Objavi komentar

0 Primjedbe