"MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO!"

nedjelja, 11. studenoga 2018.

Ljubuški u regiji "Krš": Skup o regionalnoj suradnji u poljoprivredi i ekonomiji

Općina Herceg Novi bit će domaćin VIII sastanka grupe zainteresovanih strana prekograničnog regiona “Krš”, koji je zakazan za 16. studenog.

Sastanak će biti posvećen aktivnostima na SWG EC projektu “Regionalna suradnja i umrežavanje u području poljoprivrede, ruralnog i ekonomskog razvoja prekograničnih područja”, kao i diverzifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim prekograničnim područjima kroz razvoj malih lanaca vrijednosti, najavljuju organizatori, prenosi bokeljski Radio Jadran.

Sastanak će obuhvatiti 4 cjeline/teme, na kojima će govoriti SWG projekt menadžer Aleksandar Damnjanović i SWG regionalni stručnjak Predrag Marković. Kako je najavljeno, biće predstavljena iskustva u provođenju aktivnosti u okviru projekta ABD-e (“Priprema za implementaciju pristupa zasnovanog na razvoju teritorija (ABD) na Zapadnom Balkanu- II Faza ).

SWG (Standing Working Group for regional rural development in the South Eastern Europe) je stalna radna grupa, međunarodna međuvladina organizacija, koja se sastoji od članova vladinih institucija odgovornih za poljoprivredu i ruralni razvoj u zemljama zapadnog Balkana: Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu, Albaniji.

Regija je uspostavljena u okviru EC projekta ,,Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog i eknomoskog razvoja prekograničnih područja”.

Regija “Krš” obuhvaća 4 grada i 22 općine: iz Crne Gore – Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Tivat; Hrvatske – Metković, Opuzen, Ploče, Zažablje, Kula Norinska, Pojezerje, Slivno, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka, Konavle; Bosne i Hercegovine: Čapljina, Čitluk, Neum, Ravno, Stolac, Ljubuški, Berkovići, Bileća, Gacko, Ljubinje, Nevesinje, Trebinje.

Kao sjedište jedinice za upravljanje projektom izabran je Inovacijski preduzetnički centar ,,Tehnopolis“ u Nikšiću. Ured je otvoren 1. februara 2018, a angažiran je regionalni koordinator, Marko Žižić.

Od otvaranja ureda direktno je podržano 6 projekata sa po 2.000 eura, kroz Javni poziv za podršku „ljudi-ljudima“, prenosi bokeljski Radio Jadran.

0 komentara:

Objavi komentar

Komentari koji sadrže uvredljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.