Svečano proslavljen Dan Županije Zapadnohercegovačke i Dan Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Polaganjem vijenaca i molitvom na Trgu širokobrijeških žrtava, te svečanom sjednicom Skuštine ŽZH danas je svečano proslavljen Dan Županije Zapadnohercegovačke i Dan Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Širokom Brijegu.

U izjavi za medije predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić govorio je o važnosti obilježavanja ovog dana i težnjama hrvatskog naroda za potpunom jednakopravnošću u BiH što još uvijek nije na djelu.

Zdenko Ćosić u izjavi za medije naglasio je da je 18. studenoga, dan u kojem se obilježava utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, uzet i kao Dan Županije Zapadnohercegovačke. Ćosić je istaknuo da postoje brojne paralele ondašnje i današnje situacije u kojoj žive Hrvati u Bosni i Hercegovini.

"Ako bismo se vratili u ondašnji politički i društveni kontekst, mogli bismo povući paralelu s današnjim političkim stanjem u Bosni i Hercegovini. Tada smo imali nacionalističku i imperijalističku politiku iz Beograda, koja je svoj fokus stavila na Bosnu i Hercegovinu, s namjerom da je pokori i priključi toj krnjoj Jugoslaviji. Mi smo se tada suprotstavili. Kad su osnovane nacionalne institucije drugih naroda unutar Bosne i Hercegovine, Srpska Republika Bosna i Hercegovina početkom 1991. godine, zatim Nacionalno vijeće za obranu muslimanskog naroda, također 1991. godine, tada smo vidjeli da nemamo drugog izlaza, s obzirom na tada već zahuktalu agresiju na Republiku Hrvatsku te na incidente koji su se događali u BiH. Osnovali smo Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kao jedan okvir zaštite i prostora i naroda", kazao je, među ostalim, Ćosić.

Što se tiče sastava nove vlasti u županiji, Čosić je rekao da je sazvana odnosno zakazana sjednica na kojoj bi trebali biti novi zastupnici u Skupštini te da će se na njoj vjerojatno predložiti novi mandatar Vlade.

- A kako je radila dosadašnja Vlada rekli su birači na izborima time da je HDZ BiH dobio tri mandata više u odnosu na prošle izbore što samo po sebi govori o tim stvarima - kazao je Ćosić

Nakon polaganja vijenaca na Trgu žrtava rata u širokobriješkom kinu Borak održana je svečana sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Brojnim nazočnima obratili su se predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić, bivši predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Vladimir Šoljić te predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Radio Ljubuški




Objavi komentar

0 Primjedbe