Limetom do zdravijeg tijela

Limeta poboljšava probavu, sprječava nastanak bubrežnih kamenaca i smanjuje rizik od dobivanja srčanoga udara izazvanoga krvnim ugruškom. To je plod iz obitelji citrusa, koji se ne koristi samo za pripremu koktela. Naprotiv, upotreba ovoga voća vodi ka zdravijem tijelu pojedinca.

Flavonoidi u citrusnom voću pomažu kod umirivanja želučanih problema i poboljšavaju probavu. Nakon obroka je najbolje popiti šalicu tople vode s limetom i medom. Prirodni citrat u limeti i limunima sprječava pojavu bubrežnih kamenaca jednako dobro kao kalijev citrat, koji je uobičajen lijek za kronične bolesnike. Za što bolje rezultate najbolje je ispijati napitak od vode i svježe limete bez dodatka šećera.

Žene koje jedu velike količine citrusa imaju 19 posto manje srčanih udara izazvanih ugruškom krvi. S obzirom na visok postotak šećera u narančama i grejpu, preporučuje se povećati unos citrusa u tijelo dodavanjem soka od limuna i limete prilikom kuhanja. Udisanje korice od limete korisno je za osobe koje pate od začepljenih sinusa i mučnine. Također, limeta se koristi i za sprječavanje rasta bakterija koje izazivaju prhut na površini tjemena.

Anamarija Ivanković

Objavi komentar

0 Primjedbe