POLICIJA TAPKA U MJESTU: Tko diže u zrak bankomate po Hercegovini

U posljednjih godinu dana na području Hercegovine dogodilo se nekoliko pljački bankomata. Ono što je karakteristično za ove pljačke je da su sve izvedene korištenjem eksplozivnih naprava, a bankomati su doslovno "dignuti u zrak".

Posljednja ovakva pljačka dogodila se 27. studenog u Drinovcima kod Gruda, gdje je raznesen bankomat "UniCredit banke" na objektu "Namex'. Policija je, kako saznajemo, 12. prosinca dostavila Tužiteljstvu Zapadno- hercegovačke županije izvještaj protiv nepoznatog počinitelja zbog ovog kaznenog djela, piše Faktor.

- Nakon što se upozna sa sadržajem izvještaja, postupajući tužitelj ce donijeti nalog o provođenju istrage protiv nepoznatog potinitelja, te naložiti poduzimanje istražnih radnji kako bi se otkrio počinitelj - receno je u ovom Tužiteljstvu.

Ono što je dosad utvrđeno istragom je da su se tri nepoznata muškarca, maskirana i naoružana automatskim puškama, dovezla u automobilu "BMW" do "Namexa . Uz pomoc eksplozivne naprave su raznijeli bankomat, ali nisu uspjeli odnijeti sav novac, jer ih je vlasnik jednog od objekata u "Namexu" omeo u toj namjeri. Vlasnik objekta je to zamalo platio glavom, jer su razbojnici čim su ga uočili zapucali prema njegovom vozilu. Srećom, čovjek je izbjegao metak, a više hitaca oštetilo je njegov automobil. Iako službeno nikad nije priopćeno koliko novca je na kraju odneseno, saznajemo da se ipak radi o cifri koja nije zanemariva.

ldentičan slučaj zabilježen je samo noć ranije u Vitini kod Ljubuškog, a na meti je ponovo bio bankomat u sklopu tržnog centra "Namex". Ovaj slučaj je ipak ostao samo na pokušaju, jer su razbojnici ometeni u "poslu" i pobjegli su praznih ruku, prije nego su uspjeli postaviti eksploziv.

Mjesec ranije, 24. listopada, dvije osobe su minirale bankomat "UniCredit" banke,koji se nalazi u sklopu supermarketa "Bingo" u ulici Ante Starčevica u mostarskom naselju Centar 2.

U samo nekoliko minuta, pokupili su novac i nestali. Iako je policijska patrola vrlo brzo stigla na mjesto događaja, pljačkaši su se vec uspjeli udaljiti prema naselju Centar 3 vozilom "golf" tamne boje, gdje im se izgubio trag. I u ovom slučaju istraga tapka u mjestu.

- lstražne radnje u ovom predmetu su u tijeku. Vještače se fragmenti naprave uz pomoc koje je bankomat dignut u zrak - kaže Ljudevit Marić, glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNŽ.

Prilikom ove eksplozije bankomat je u potpunosti uništen,kao i ulaz u supermarket "Bingo'. Znatna materijalna šteta načinjena je i unutar samog objekta, gdje su ošteceni prodajni artikli i inventar. Manja oštecenja pretrpilo je i vozilo jednog građanina koje je bilo parkirano u neposrednoj blizini.

U proljece 2018., tocnije 18. svibnja, bankomat koji se nalazi u Blagaju je takoder bio na meti lopova. Ni u ovom slucaju nisu pronadeni počinitelji, baš kao ni u slučajevima koji su zabilježeni ranijih godina:

- Bankomat koji se nalazi na benzinskoj pumpi u naselju OrtijeSje eksplodirao u novembru 2017.godine.

- Bankomat 'UniCredit'banke 'ispražnjen' je u prosincu 2016. godine u Vitini kod Ljubuškog.

- U siječnju 2015. godine u naselju Trn kod Sirokog Brijega nepoznate osobe raznijele su drive-in bankomat.

Počinitelji ovih kaznenih djela ni do dana današnjeg nisu identificirani.

Objavi komentar

0 Primjedbe