SVAKOG SATA NESTANE JEDNOGA HRVATA: Država u nastajanju, Hrvati u nestajanju

Godinama je sveučilišni profesor u Sarajevu i povremeno predavač u Mostaru, pokojni doktor znanosti Ante Markotić, najbolji tamošnji demografski stručnjak, bilježio što se događa na demografskome planu posljednjih godina u Bosni i Hercegovini.

U njegovu kroniku ušli su ljudi i događaji, vrijeme rata i poraća, dogovori i pregovori, sporazumi (nekima je nazočio kao dogradonačelnik Sarajeva) o sudbini hrvatskog naroda u BiH, piše Dnevno.ba.

Prije knjige BiH ne BiH Markotić je objelodanio tri knjige uglavnom o demografiji:
– Demografski razvitak Hercegovine (1983.),
– Etnička karta Bosne i Hercegovine (1991.) i
– Bosna ostaje bez svjedoka (S demografsko-političkog vidikovca) 1999. godine.

Promišljajući stanje Hrvata u Bosni i Hercegovini, Markotić na temelju povijesnih danosti i činjenica tvrdi da su Hrvati najautohtoniji narod u Bosni i Hercegovini, da su najpismeniji, najemigrantskiji, najurbaniji, ali i najtradicionalniji.

To što su skloni raseljavanju i iseljavanju, bijegu iz sve neugodnije i negostoljibivije vlastite starine i sredine i gotovo neprijateljskog okruženja drugima, koji se sve agresivnije očituju u netoleranciji i nijekanju svega što je hrvatsko i kršćansko, posljedica je, po mišljenju profesora Markotića, loše vlasti i velikosrpske ideje o prisvajanju i “prisajedinjenju” Bosne “majci” velikoj Srbiji, te muslimanskog fundamentalizma, koji se hrani natalitetom i brani mentalitetom za koji se misli da je davno otišao u povijest.

Markotićeva sumorna statistika u poslijedaytonskoj Bosni i Hercegovini ide na štetu Hrvata, pa Markotić cinično kaže:

Svakoga sata iz Bosne nestane jednoga Hrvata.

Statistika jasno govori kako stoje stvari: od prijeratnoga broja u Bosni i Hercegovini ostalo je 54% Hrvata od njihova broja u zemlji, spram 67% Bošnjaka i 77% Srba. Tako Markotić piše da se od godine 1990. do 2005. iz Bosne i Hercegovine odselilo u Hrvatsku oko 200 tisuća Hrvata, dok je u druge zemlje emigriralo više od 100 tisuća.

Kad Markotićevu knjigu pažljivo pročitate do kraja, shvatite da je Bosna i Hercegovina pokusna zona u kojoj se sudaraju svjetovi, kulture i civilizacije, interesi velikih u odnosu prema malenima i nemoćnima.

U nedavnoj krvavoj ratnoj drami i političkoj bešćutnoj igri Hrvati kopne i nestaju. Vrijeme i nasilje ispisuje im demografski rekvijem. Markotić se nada da će krojačima o(p)stanka Hrvata u Bosni i Hercegovini ponestati štofa. Jer, daytonska Bosna nije moja Bosna, kaže pisac ove znakovite i poučne knjige.

Na kraju iscrpne analize stvarnosti profesor Markotić daje svoj sažetak, kako on naziva summary: Trojedna, dvojedna ili (ni)jedna Bosna i Hercegovina; matica – košnica žive i krvave povijesti u kojoj se događa hrvatski denocid.Na djelu je, kaže autor, sudar moći i razuma, stvarnosti i mitova, etnocentrizma i prava drugih na život.

Tako traje drama neodgovorne Europe u Bosni i Hercegovini, kao u “malom Bermudskom trokutu” unutar “velikog europskog Bermudskog trokuta”. Sve se to događa pod budnim okom moćnog Zapada i paskom velikog Istoka.

Knjigu Ante F.Markotića BiH ne BiH objavila je Crkva na kamenu.

Dnevno.ba


Objavi komentar

0 Primjedbe