BiH uvezla više od 153 milijuna kg voća i povrća, najviše krumpir, rajčicu, banane, limun i jabuku

Uvoz voća i povrća u Bosnu i Hercegovinu povećan je u prvoj polovici ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najviše smo uvozili krumpir, rajčicu, banane, limun i jabuku. S druge strane, ukupnu vrijednost izvoza drži tek nekoliko domaćih proizvoda.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, proteklih godina u porastu su i uvoz i izvoz voća i povrća u BiH, ali je i dalje ogromna pokrivenost uvoza izvozom, piše Klix.ba.

U BiH je prošle godine od početka siječnja do kraja lipnja uvezeno više od 153,5 milijuna kilograma voća i povrća u vrijednosti od gotovo 148,5 milijuna KM. Međutim, ove godine uvezli smo voća i povrća više za 16,7 milijuna KM, ukupno 163 milijuna kilograma u vrijednosti od 165,2 milijuna KM. Već godinama BiH, kao i druge zemlje iz naše regije, najviše uvozi banane i voće iz porodice citrusa. Tako smo i u prvih šest mjeseci ove godine uvezli više od 27,5 milijuna kilograma svježe ili suhe banane u vrijednosti od 33 milijuna KM. Zemlje iz kojih tradicionalno najviše uvozimo banane su Slovenija, Ekvador, Nizozemska, Hrvatska, Italija, Crna Gora i Kostarika. Agrume, svježe ili suhe, i ove godine najviše smo uvozili iz Turske, Grčke, Italije i Španjolske. Ukupna vrijednost ovih voćki koje su stigle u našu zemlju je veća od 21,6 milijuna KM.

Kada je riječ o povrću, najviše smo uvezli svježeg ili rashlađenog krumpira u vrijednosti 16 milijuna KM, i to najviše iz Nizozemske, Srbije, Njemačke, Belgije i Hrvatske. Potom smo uvezli rajčice u vrijednosti 12,2 milijuna KM iz Turske, Albanije, Italije, Makednije i Slovenije. U prvih šest mjeseci 2019. uvezli smo i velike količine jabuke i kruške, više od 24 milijuna kilograma u vrijednosti od 11,9 milijuna KM. Ovo voće u najvećim količinama uvezli smo iz Poljske, Italije i Belgije.

Dok je Hrvatska jedna od zemalja iz koje uvozimo najviše krumpira, ali i drugog voća i povrća, u isto vrijeme izvozimo najviše krumpira našim susjedima. U prvoj polovici ove godine ukupno smo izvezli 1,7 milijuna kilograma krumpira u vrijednosti od 1,8 milijuna KM. I pored brojnih problema malinara, u prvoj polovici ove godine izvezli smo malina u vrijednosti 32,2 milijuna KM, gotovo jednako kao u prvih šest mjeseci prošle godine koja je bila rekordna po izvozu malina. Međutim, ne nadaju se poljoprivrednici istom rezultatu do kraja 2019. godine.

Pozitivno je ipak što se i dalje nastavlja dobar trend izvoza jabuka i krušaka kojih smo u prvih šest mjeseci 2019. izvezli u vrijednosti 14,7 milijuna KM, od čega gotovo 14 milijuna KM u Rusiju. Izvezli smo i 903 kilograma marelice, trešnje i višnje, 605.719 kilograma salate, 469.876 kilograma kupusa i karfiola, 64.025 kilograma luka, bijelog luka i poriluka, 23.845 kilograma krastavaca...

Sveukupno, BiH je u prvih šest mjeseci ove godine izvezla više od 30 milijuna kilograma voća i povrća u vrijednosti 66,5 milijuna KM, što je više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada smo izvezli 60,3 milijuna KM voća i povrća.

Klix.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe