EKOLOŠKA KATASTROFA: Hoće li zbog sjevernih susjeda Ljubušaci ostati bez pitke vode?

Ako ste u zadnje vrijeme kojim slučajem prolazili grudskom južnom obilaznicom, vjerojatno ste mogli osjetiti neugodan miris. Normalno je pomisliti da taj miris dolazi iz pročistača koji se nalazi na kraju obilaznice, ali istina je nešto drugačija.

Naime, ovih dana su novinari portala Grude Online doznali da se veća količina fekalija nalazi u Grudskom polju, i to samo nekoliko metara od ceste, odnosno par stotina metara od kuća.

Odlučili su provjeriti informaciju i zaista su naišli na taj prizor koji se lako vidi s ceste, a i miris je bio jako neugodan. No, kad su odlučili napraviti nekoliko fotografija dronom, uvjerili su se da to nije samo jedna lokva, već je to doslovno rijeka fekalija koja teče poljem.

Grudski pročistač prvi put je pušten u pogon 1986. godine, da bi u ratu prestao s radom i gotovo je potpuno devastiran. Ponovno je obnovljen i pušten u pogon 1997. godine, ali već duži niz godina nije u zadovoljavajućem funkcionalnom stanju.

To su za Grude Online potvrdili i u J. P. Komunalno Grude nakon što su ih pitali o ovom problemu.

Također su kazali kako su svjesni ovog problema, ali da trenutno nemaju novaca da se problem u potpunosti riješi.

– Novelacija projektne dokumentacije za pročistača otpadnih voda izrađena je 2018. godine, a trošak za rekonstrukciju/sanaciju iznosi 1.390.416,48 KM.

– 28.02.2019. godine na temelju provedenog javnog natječaja sukladno odobrenim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša F BiH, potpisan je ugovor za Prvu fazu sanacije Pročistača otpadnih voda s izvođačem E-Beganović d.o.o. Cazin u vrijednosti 215.981,73 KM, te se ovih dana očekuje ulazak izvođača u radove. Prva faza sanacije obuhvaća izgradnju rešetke za grubo odvajanje i izgradnju novog cjevovoda od pročistača do recipijenta, kazali su u komunalnom.

Kontaktirali su i sektor vodnog gospodarstva ŽZH-a gdje su razgovarali s pomoćnikom ministra Ivanom Bešlićem, dipl. ing. građ. Gospodin Bešlić je pobliže objasnio o ovom problemu s kojim se muči cijela ŽZH, a jedino grad Ljubuški ima funkcionalan pročistač. Kazao je i kako bi ovaj problem trebala rješavati Općina Grude koja je i vlasnik J. P. Komunalno, ali da je to stvar prioriteta.

Inače, mjesto na kojem se ispuštaju fekalije u zimskim mjesecima obično popliva, a pošto je to krško područje poznato po ponorima postavlja se pitanje – gdje na kraju završavaju grudska govna?

Bilo kako bilo, smatramo da u 2019. godini za ispuštanje fekalija direktno u prirodu opravdanja nema.





Objavi komentar

0 Primjedbe