Komemoracija i Dan zahvale u Uskoplju

Dan zahvale i sjećanja na poginule hrvatske branitelje iz Ljubuškog na "Uskopljanskoj bojišnici" (Mario Perić, Ante Jurič, Darko Boras, Franjo Roso, Vinko Lauc, Franjo Čuvalo, Dinko Zovak, Đuro Pap, Miljenko Matić, Ivica Ćutuk i Ilija Bebek) započeo je svetom Misom u crkvi sv. Ante na Humcu koju je slavio fra Dario Dodig, humački gvardijan.

U prigodnoj propovijedi fra Dario je govorio o poruci misnih čitanja koja „upozoravaju“ na ljudsku pohlepu, a dotaknuo se pošasti zavisti i ljubomore koje su uzele neslućene razmjere u današnje vrijeme, a „usko su povezane“ s pohlepom.

Nakon svete Mise jedan broj vjernika se uputio u Uskoplje da bi na mjestu pogibije položio vijence i zapalio svijeće. Područje Rame i Uskoplja danas izgledaju mirno i pitomo za razliku od prije dvadeset i šest godina kad se „pucalo i ginulo“ na sve strane.

Na groblju u Pidrišu, kod spomen-obilježja poginulim ljubuškim braniteljima vijence i svijeće položili su članovi obitelji poginulih, gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić, predsjednik Skupštine ŽZH-e Ivan Jelčić, ministri u Vladi ŽZH-e Toni Kraljević i Zdravko Boras, te suborci i prijatelji.

Božji blagoslov, zahvalu braniteljima na žrtvi koju su podnijeli i prigodne molitve uputio je fra Andrija Nikić iz franjevačkog samostana svetog Ante na Humcu. Uz brojne Ljubušake koji su pristigli na ovaj komemorativni skup bio je znatan broj „domaćih vjernika“ iz Pidriša i okolice.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Radio Ljubuški

Objavi komentar

0 Primjedbe