Migrantski paradžemati nova sigurnosna prijetnja za BiH


Tragom informacije o osnivanju džemata unutar migrantskih centara na prostorima gdje su Bošnjaci većina, došlo se do zaključka da Islamska zajednica ipak nije angažirala svoje imame za predvođenje vjerske službe, nego su se migranti samoinicijativno organizirali i angažirali svoje imame, poput Abdul Medžida iz Afganistana.


Ova informacija baca novo svjetlo na mutne poslove Islamske zajednice predvođene reisom Kavazovićem, kojoj ne smetaju novoformirani paradžemati kojih je iz dana u dan sve više, piše portal Antimigrant.ba, koji se bavi problemima koje Bosni i Hercegovini svakodnevno donose migranti.

Sredinom 2016. godine, Islamska zajednica je digla hajku pod nagovorom i pritiskom međunarodne zajednice da na prostoru BiH zatvori ili stavi pod nadzor sve paradžematske zajednice. Od 38 paradžemata, 14 ih je prihvatilo uslove Islamske zajednice, dok je 22 paradžemata odbilo pripajanje, te nastavilo samostalno djelovati.


Svoju nemoć da nadzire rad paradžemata na prostoru BiH Islamska zajednica je pokazala i dolaskom ilegalnih migranata koji su u migrantskim centrima osnovali svoje paradžematske zajednice, gdje se bez bilo kakvog nadzora obavlja vjerska služba. 

Zanimljivo je da međunarodna zajednica i Islamska zajednica u BiH igraju svoju igru, koja će se vrlo skoro obiti Bošnjacima o glavu, piše Antimigrant.ba.

Objavi komentar

0 Primjedbe