VIDEO: Mladom Ljubušaku otac i brat poklonili - bika


Nedavno je stado goveda u Veljacima kod Ljubuškog dobilo novog člana - bika Bijelog iz Bosne. 

YouTube kanal Čigoja, koji izvještava o novostima s korida i nastupima bikova piše da će Bijeli Seje Seferovića iz Hrustova ostati zapamćen po mnogobrojnim uspješnim nastupama i pobjedama.  Kanal dodaje da je izvanserijski kvalitetan i umiljat bik mnogo puta uveseljavao Hrustovčane, ali su godine učinile svoje. U bogatoj karijeri je ostvario 28-29 pobjeda uz samo tri poraza.

- Pojavili su se zainteresirani kupci koji bi bika Bijeloga pustili u jato krava i proizvodili mlade bodače - navodi Čigoja.

Ti kupci su Mišetići iz Veljaka. Mladom uzgajivaču goveda otac i brat su poklonili upravo Bijeloga, koji je bio njegova želja.

- Naš cilj kupovine Bijelog bika je da pojačamo našu racu, a ovo je ujedno i poklon mene i ćaće za brata. Njegova je želja od malena ta Rađina krv, pogotova ta Bijelanova - rekao je Vice Mišetić opisavši bika.

- Najviše mi se dojmila njegova upornost, njegovo bodačko srce. Ta krv Rađe Škrbića, Bijelanova raca. Ima sve, bik je kompletam, od roga do stasa - opisuje bika Vice.

Osim promjene sredine, bik je doživio i promjenu imena u skladu s govorima zapadne Hercegovine.

- Nije više Bijeli nego Bili, nije više Bosanac, sad je Hercegovac pa ćemo vidit šta će biti za koju godinu. Je li primija drugo ime ili nije. Naši bi stari govorili: 'Iz svoga doma svoga vola', a mi sad vola iz Bosne - kaže Pero Puljić iz Vašarovića dodavši: - Daj Bože da poživi koju godinu još da bude naraštaja.

Pogledajte video:


Ljubuški IKS Portal

Objavi komentar

0 Primjedbe