Sadnja krumpira

Topli i sunčani dani izmamili su naše poljodjelce na plodne njive Šipovače. Zvuk freza je prisutan od ranog jutra pa do mrklog mraka. Po njivama je i staro i mlado, radi se punom parom.

Iako ove godine rađa malo kasni zbog vremenskih (ne)prilika, svi krumpiri će biti na vrijeme posađeni jer poljodjelci su smanjili količine sadnje. Kako kažu, ulog je velik a prošla sezona nije donijela nikakvog profita što se krumpira tiče, zatim, ove jeseni se desio manjak ponude sorte Anais koja je omiljena našim poljodjelcima. Rezultat svega ovoga je taj da će količina posađenih krumpira ove sezone biti za više od trećine manja u odnosu na prošlu godinu.

Iz godine u godinu, rashodi poljodjelaca su sve veći a prihodi sve manji. Kako stvari sada stoje ni ove godine neće biti bolje. Čapljinska tržnica ne može "progutati" sve količine krumpira, a ulaskom Hrvatske u EU zatvara se protok velikih količina krumpira koje hercegovački izvoznici proslijede za Lijepu našu.

I dok se većina poljodjelaca pita šta će biti od prodaje krumpira i hoće li ostvariti barem minimalan profit, drugi dio se ne sekira te navode: "Dok je poticaja, cijena i prodaja krumpira nije bitna."

Objavi komentar

4 Primjedbe

  1. Dok je vako najbolje će da prolaze Ćulič, Igor i naki kao i poljoljekari a da ne pričam o onima koji puknu po 17-20 iljada.

    OdgovoriIzbriši
  2. kad milijunasi sade kako ce sirotinja imat racuna saditi? sto se tice poticaja,pise se po 10-15 duluma a sade 25kg simena,jbga.. put pod noge i biž sto dalje odavde :) pozzzzz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Udruga opet zakazala... Šta li rade kuku lele,kuku lele.

      Izbriši
  3. Okanite se ćorava posla,nema sriće u kumpiru,ajte svi u politiku i živit ćete ko naši seoski vlastodršci. Poticaj iđe a na njivi ditelina sa četiri lista.

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)