"S Tinom u Vrgorcu" 2013. - program manifestacije

Pjesnik, esejist i kritičar Tin Ujević jedna je od najprijepornijih i najznačajnijih pojava novije hrvatske književnosti. Rođen je 5. srpnja 1891. u Vrgorcu, a umro 12. studenoga 1955. u Zagrebu.
Eminentan je boem, ali ne uzdiže prednost boeme nego je, naprotiv, optužuje. Prezirao je mnogo toga u životu, a volio je život bezmjerno i bio osjetljiv za sva životna bila, i uvijek pripreman da uživa u radosti i ljepoti života. Unatoč zadivljujućem pluralitetu ličnosti (Ja sam osoba složena od više drugih, naslov je jednog proznog zapisa), Ujevićeva je poezija nadmašila duh suvremenika, ona je bila ispred vremena u kojem je nastala.
Veliko je bogatstvo motiva koje nalazimo u poeziji Tina Ujevića, ali najveći broj pjesama govori o patnji kao konstanti ljudskog života. To tragično osjećanje života iznjedrilo je svojevrsnu težnju za apsolutnim, za ravnotežom, za vedrinom, što možemo slijediti u brojnim pjesmama i ispovjednim izjavama u proznim zapisima. Njemu u čast, u Vrgorcu se održava književno-kulturna manifesticija "S Tinom u Vrgorcu".

Program:

30.06. Nedjelja – početak u 21,00 sat
„Mirisi ljepote – Tin u novom ruhu“ Joško Ševo
Mjesto održavanja: Tinova kula

30.06 Nedjelja
„Pozdrav Europi“ koncert
Mjesto održavanja: Tinova kula

01.07. Ponedjeljak – početak u 21,00 sat
„Otok Svetog Ciprijana“ R. Marinković Umjetnička adademija Split
Mjesto održavanja: Gradski park

02. 07. Utorak – početak u 21,00 sat
„Moja priča“ Akademija dramskih umjetnosti Zagreb
Mjesto održavanja: Gradski park

03.07. Srijeda – početak i 21,00 sati
„Heroine“ M. Nola, Umjetnička akademija Osijek
Mjesto održavanja: Gradski park

04.07. Četvrtak – početak u 10,00 sati
"Peta osječka“ M. Đurinović
Umjetnička akademija Osijek, program za mlade
Mjesto održavanja: Višenamjenska dvorana

04.07. Četvrtak – početak u 21:00 sat
„Moj slučaj“ V. Gotovac, Histrioni
Mjesto održavanja: Gradski park

05.07. Petak – početak u 21,00 sat
Dodjela nagrade „Tin Ujević“ Društva hrvatskih književnika i čitanje nagrađenog pjesnika
Mjesto održavanja: Tinova kula

05.07. Petak
„Pjevamo Tina“ Aleksandar Srzić i Nada Sumić
Mjesto održavanja: Tinova kula

Impressum:

Autor programa „S Tinom u Vrgorcu“ – Milan Štrljić
Organizacija: Gradsko kulturno središte i Društvo hrvatskih književnika
Koordinatori: Željko Primorac i Milan Štrljić

Infromacije:
www.vrgorac.hr
099 704 6974 – Željko Primorac
098 370 001 – Milan Štrljić

Opis programa:

Tin Ujević
„Mislio sam samo jedan bolesnik, jedan patnik grudi i nerava može imati ovako birane impresije i emocije. Kult lijepih osjećaja nije kod mene knjiška pozajmica, njega mi je dala Mjesečina obasjavši u kuli moju kolijevku. Tu je sigurno bila polazišna točka mojega razvoja; peko svake hiperbole zavoljeo sam pisce i knjige, bajku prirode i muziku riječi, samoću, tišinu, diskretne i mekane note, neka raspoloženja sutona, krv neba i bljesak jadranskih boja.“

Miris ljepote
Na valovima pjesnikovih misli što zapljuskuju otok koji zovemo životom, glas umjetnika poput raspetih jedara na njima blista. Prizor se događa uz harmoniju mediteranskih glazbala čije zvuke gotovo da možemo dotaknuti. Zanose i ponore Tinovih emocija koji i u nama gordima žive, prenio je Joško Ševo uz muzičku podlogu Saše Radića i aranžman Stipice Kalogjere. Stvorena sinteza će oplemeniti naša čula te nas odvesti na jedrenjak koji prilazi. S nama će zaploviti pjesnik sa šeširom, a iza nas će ostati samo miris ljepote.
Stihovi: Tin Ujević, recital: Joško Ševo, glazba: Saša Radić, aranžman: Stipica Kalogjera

Pozdrav Europi - koncert
koncert arija velikih europskih skladatelja uz čarobne zvuke harfe i flaute obilježit će ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Otok svetog Ciprijana
Umjetnička akademija Split izvodi djelo Ranka Marinkovića povodom stogodišnjice rođenja ovog hrvatskog autora. Književni univerzum Ranka Marinkovića iznimno je bogat i gust. Smjelost kojom se Lada Martinac Kralj upusitla u teatarsku adaptaciju pripovijednih poticaja, opravdana je ljubavlju za svijet što ga je književnost već konstituirala, ali i uvjerenjem da su zadani odnosi i profilirane osobnosti dovoljno čvrsto postavljeni već u samom izvorniku – da ih ni dodatne intervencije ne mogu poremetiti, iznevjeriti, izdati.

Igraju: studenti glume II. godine, Umjetničke akademije Split, redatelj: Milan Štrljić

Moja priča
Kratkim rezovima i mozaičkim sklapanjem pod vještom rukom mentora profesora Joška Ševe, studenti grade autorsku cjelinu u kojoj svatko sebi osigurava i otvara dovoljno prostora za umjetnički izričaj, a publiku drži u stalnoj napetosti.

Igraju: studenti glume II. godine Akademije dramskih umjetnosti Zagreb, redatelj: Joško Ševo

Heroine
Podnaslov ove komedije autorice Marijane Nole je “konstruktivni interaktivni tečaj za žene“ koji opisuje upravo cilj predstave, da na izravan i konstruktivan način podijeli iskustva, predstavi primjere i iznese dokaze o tome da je uloga žene u drušvu, iako od prapočetka degradirana, zapravo dominantna i odlučujuća.
Muški likovi u ovoj predstavi ciljano su svedeni na minorizirane i sporedne funkcije, kako bi se i na taj način pokazala i dokazala dominanta uloga ženskog roda.
Heroine također žele potaknuti žene da podignu svoje samopuzdanje, te probude svijet o ženskoj moći i nadmoći te njenoj seksualnosti i mudrosti.

Igraju: studenti glume II. godine Umjetničke akademije Osijek, redatelj: Robert Raponja

5. osječka
Predstava je nastala tijekom tri semestra. Prva dva su vezana uz predmete „Rad na tijelu / Tijelo u vremenu i prostoru“ i „Rad s partnerom i rekvizitom“. Ispiti su pokazali iznimnu kvalitetu materijala koji je jednostavno pozivao da ga se uobliči u cjelinu i podjeli s publikom.
5. osječka je dvanaestero studenata. Oni su tema i priča, materijal i instrument, forma i sadržaj.

Igraju: studenti glume II. godine Umjetničke akademije Osijek, mentor i koreograf: Maja Đurinović

Moj slučaj
I danas, u trenutku najdublje moralne i gospodarske krize u Hrvatskoj, njegova čudesna pjesnička i neponovljiva govornička pojava koju je sam samoironično definirao kao „mjesečevu ludu“ i „idiota vječnosti“, može nepokolebljivim idealizmom, ustrajnim radom i pozivom na dostojanstvo, pružiti nadu i biti putokaz dezorijentiranim i obespravljenim ljudima koji nose križ svakodnevne sudbine, trpeći poniženja svih vrsta. „Nekoga patnja uništava.
Nekome je vodič S onu stranu vremena.“
Predstava „Moj slučaj“ obuhvaća zgode odrastanja Vlade Gotovca, pune sjetnog humora, njegovu cijeloživonu borbu za raznolikost nasuprot ograničavanju i ujednačavanju u svim sferama života, monstruozno nepravedni montirani proces, apsurdan pakao jugoslavenskih kazamata i, konačno, beskompromisnu analizu naše suvremenosti, koja duhovitim i iskrenim pogledom skromnog promatrača Vlade Gotovca, dobiva sasvim novu dimenziju.
U trenutku kad drastično i zabrinjavajuće nedostaje duha u našoj javnosti i politici koja je beznadno ukopana u lijeve i desne rovove, ovo živo sjećanje na Vladu Gotovca može biti poziv na elementarnu moralnost, na ljudsku odgovornost, na uljuđenost, zagubljenu plemenitost i hrabrost koja se potvrđuje u svakodnevnoj ljubavi prema bližnjima i daljnjima, prema potrebitima i onim posve nepotrebnima. Samo čovjek koji je doista iskusio sav cinizam svijeta na svojim plećima, može nam otvoriti oči, naučiti nas ponovno skromnosti i ohrabriti nas u činjenju Dobra.

Autor: Vlado Gotovac, odabrao i priredio: Čedo Prica, dramatizacija, režija i izvedba: Boris Svrtan, Glumačka družina Histrion.

Dodjela nagrada i čitanje nagrađenih tekstova.

Pjevamo Tina - koncert.
Aleksanadar Srzić i Nada Sumić koncertno izvode pjesme Tina Ujevića

Objavi komentar

0 Primjedbe