FOTO: Pekuša i Kućetine - bivša naselja koja čekaju žičaru

Lokaliteti Pekuša i Kućetine su bivša naselja u Republici Hrvatskoj smještana na brdu Orah iznad Šipovače.

Umiranjem predaka i odseljavanjem potomaka u Šipovaču (Grbavci s Kućetina i Hercezi s Pekuše), Orah, Vrgorac, Split, Novi Zeland, Australiju... život je u njima stao prije nekoliko desetljeća.

Pekuša nema pristupnog puta i do nje se može samo pješice preko Kućetina ili Šipovače, dok je prema Kućetinama, zahvaljujući iseljeništvu koje pamti svoje korijene i rado im se vraća, pristup prijašnjih godina uvelike olakšan.

Prvo je probijen put iz Šipovače kojeg su uglavnom financirali Kućetinjari Australije i Novog Zelanda, a nedavno i s Oraha u Hrvatskoj čime su se Kućetine konačno povezale s ostatkom Hrvatske.

Prometnim povezivanjem Kućetine su počele oživljavati – neke stare kuće su obnovljene, a i nemali broj zaljubljenika u prirodu često posjeti ovo mjesto.

U budućnosti bi ova dva bivša naselja mogla postati popularna turistička atrakcija i to realizacijom projekta žičare. Žičare koja polazi od Kućetina, odnosno s prostora između Kućetina i Pekuše, penje se na brdo kod Ćulava, spušta do Prapatnica, ponovno penje na najviši vrh Matokit, zatim se s Matokita spušta u Kokoriće i ponovno penje na brdo Rilić te s s brda Rilić spušta direktno na more. Otprilike 20 km. Drugi krak odvaja se od Ćulava, ide u Prapatnice, penje se na brdo Šibenik, spušta se u Kozicu, zatim penje na Biokovo te spušta do mora između Makarske i Tučepa.

Zvuči gotovo nestvarno, ali ovaj projekt žičare je predstavljen još 2007. godine od strane Hrvatskog svjetskog sabora. Ako bi došlo do realizacije ovog projekta, Kućetine i Pekuša bili bi turistička atrakcija pa bi tako i Šipovača mogla doživjeti turistički boom.
Tko zna, možda i dočekamo dan putovanja žičarom na more, a dotad na priloženim fotografijama pogledajte sadašnjost Pekuše i Kućetina s pogledima na Vojniće i Šipovaču.

PEKUŠA


























KUĆETINE



















Objavi komentar

1 Primjedbe

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)