Izlazak na izbore nacionalna dužnost, BiH je na raskrižju između EU i kaosa

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je jučer u Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako Europska unija dopusti da se ugase nade u pristupanje zemalja iz te regije u Uniju.

Tako dramatične riječi prvi čovjek ove izvršne institucije rekao je u kontekstu zbivanja na Kosovu i Srbiji, Makedoniji, ali i izbora u Bosni i Hercegovini. Lomljenje sustava Posljednjih dana svoje pozive za odziv na glasovanje uputili su brojni europski te dužnosnici susjedne Republike Hrvatske i Srbije, ali i autoriteti crkvenih i vjerskih zajednica, piše Večernji list BiH.

Međunarodni dužnosnici, ponajprije povjerenik za proširenje Johannes Hahn, ocijenili su kako su sutrašnji izbori razdjelnica za Bosnu i Hercegovinu između njezina stagniranja i europskog puta. Jednako kao što je važno da birači izađu na izbore, on jednako tako smatra kako političari moraju završiti svoj dio posla i provesti te rezultate izbora. Na sličnom je tragu i američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack koja je pozvala građane da ne podlegnu kampanji straha i zastrašivanja te sijanja mržnje koju su upućivale pojedine političke stranke.

Velika su očekivanja svih od nedjeljnih izbora i posve je jasno kako će pokazati smjer kojim ide BiH - daljnjem destabiliziranju prilika ili, pak, konačnom iskoraku od stanja začaranoga kruga u koji je zemlja zapala nakon što se pokušalo slomiti politički sustav stvoren u Daytonu te ignorirati njegove odredbe koje se tiču konstitutivnosti i jednakopravnog predstavljanja, a što je kulminiralo nakon što je Ustavni sud cijeli proces vratio na tračnice na kojima je i izgrađena Bosna i Hercegovina. Takve poruke odreda su iznosili hrvatski prvaci, duhovni, kulturni i znanstveni autoriteti posljednjih dana. Posebno upečatljivi bili su pozivi na izlazak na izbore hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Oni, naime, smatraju kako ovi izbori trebaju potvrditi i očuvati hrvatski politički subjektivitet i narodni identitet te osigurati da legitimni politički predstavnici budu u vlasti nakon sutrašnjeg izlaska na biračka mjesta.

Brojni dužnosnici Hrvata također posljednjih dana ističu da na ovim izborima ponajprije Hrvati trebaju pokazati vlastitu pripadnost Bosni i Hercegovini, ali i uputiti jasnu poruku o protivljenju konceptu koji znači zatiranje njihovih kolektivnih, a onda i pojedinačnih prava. Kažnjeni građani i narodi Naime, u dva su navrata Hrvati dobrano osjetili što znači kada u vlasti nisu legitimni politički predstavnici. To se odrazilo sustavnim ekonomskim osiromašivanjem prostora upravo na kojima žive, pa je to bio udar i na njihova pojedinačna građanska, ali i kolektivna prava.

Sutrašnji izbori prigoda su da građani Bosne i Hercegovine, a ponajprije Hrvati u BiH, doprinesu vlastitom boljitku i osiguraju perspektivu opstanka i ostanka te otvaranja euroatlantskih integracija. Prvi korak za to je da izaberu legitimne predstavnike u vlasti.

Večernji list

Objavi komentar

0 Primjedbe