JU "KŠC" Ljubuški nagrađena 3D printerom

JU "Kulturno-športski centar" Ljubuški, odjel Knjižnica Ljubuški, u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih iz Zagreba te INTERA Tehnološkim parkom, organizirala je 18. edukativnih radionica glede projekta "Digitalni građanin", javlja Iks-portal.info.

Predani rad kolegice Vlatke Jurič, te kolege Ivice Vizentanera nije ostao nezapažen od strane pokretača projekta, pa je JU "Kulturno-športski centar" Ljubuški, odjel Knjižnica, uvrštena među pet ustanova koje su po završetku projekta nagrađene 3D printerom.

Suradnjom, koju je krajem prošle godine ostvario s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba postavši partner na projektu „Digitalni građanin“ financiranom od strane Google-a, INTERA Tehnološki Park omogućio je 20 knjižnica u Bosni i Hercegovini da u proteklom periodu postanu centrima digitalnih inovacija.

Uključene knjižnice su na korištenje dobile 20 micro:bit računala i 5 BOSON setova koje su iskoristile kako bi, uz podršku IRIM-a, svoje korisnike kroz niz radionica uvele u svijet globalnih tehnologija te djeci i odraslima otvorile put za razvijanje vještina povezanih uz STEM discipline. U prvom dijelu projekta, tijekom samo nekoliko mjeseci, uključene knjižnice su provele 170 radionica na kojima je više od 1600 sudionika imalo priliku koristiti micro:bit tehnologije i napraviti prve korake ka svijetu programiranja.

Drugu fazu projekta je obilježila dodjela pet Prusa MK3 – 3D printera pažljivo odabranim knjižnicama koje će ovu opremu moći koristiti za daljnju edukaciju i nadogradnju dosadašnjih radionica te na taj način privući još veći broj djece i mladih u knjižnice i usmjeriti ih ka vlastitom razvoju u današnjem tehnološki orijentiranom svijetu.

Osnovni cilj projekta „Digitalni građanin“ je transformacija knjižnica u digitalne inovacijske i obrazovne centre, a gore spomenute brojke potvrđuju da se taj cilj i ostvaruje!


Objavi komentar

0 Primjedbe