Otkrivena imena uhićenih na području Ljubuškog, poznato kako je droga prolazila "ljubuškom rutom"

Poznata su imena uhićenih u međunarodnoj akciji SIPA-e i USKOK-a kodnog naziva "Tebra".

Dnevni avaz iz izvora bliskih Tužiteljstvu doznaje da su uhićeni Marijana Bilić i Toni Bubalo.

Njih su pripadnici SIPA-e uhitilii prekjučer na području Ljubuškog i terete se za krijumčarenje narkoticima. Bubalo i Bilić nalaze se u Tužilaštvu BiH na 24-satnom zadržavanju.

Sutra iza 13 sati bit će poznato hoće li Tužilaštvo tražiti pritvor ili mjere zabrane za njih.

Prema informacijama, najvjerovatnije će biti traženo da im se odredi pritvor zbog straha od bjekstva, piše Avaz.ba.

Drogu skladištili u Ljubuškom

Nakon što je 20-ak osumnjičenih ispitano u Uskoku, tužitelji su za dio njih od suca istrage Županijskog suda u Zagrebu zatražili da ih smjesti u Remetinec, navodi 24sata.hr.

Većina ih je otprije poznata policiji po nizu kaznenih djela pa su se tako petorica od njih 20 odranije nalazili u zatvoru.

Policija i Uskok više mjeseci pratili su ih i držali pod tajnim nadzorom te snimali njihove telefonske razgovore. Osumnjičeni su da su se ustrojili u zločinačku organizaciju koja je palila automobile, iznuđivala, planirala premlatiti Igora Kodžomana, bivšeg predsjednika uprave Dinama, te prokrijumčarila 15,730 tona marihuane i 1,355 kg kokaina.

Posao s krijumčarenjem marihuane iz Albanije i Crne Gore osmislili su, sumnja Uskok, dva Tomislava - prvoosumnjičeni Sabljo i trećeosumnjičeni Sučić, koji su u petak uhićeni na Rabu. Oni su od rujna 2016. do svibnja 2019. u udruženje povezali druge osumnjičenike iz Dalmacije, Hercegovine i Zagreba. Njih dvojica su kupovali drogu na veliko po cijeni od 200 do 300 eura za kilogram.

Kad bi stigla u BiH, na području Ljubuškog ju je skladištio Zdravko Bilić.

Dobro je poznavala granicu

On je za prijevoz marihuane u Hrvatsku angažirao policijsku službenicu Antonelu Govorko, koja je na poslu bila zadužena za graničnu kontrolu na graničnim prijelazima s BiH, pa poznaje sustav kontrole i nadzora granice te načine kako ih izbjeći. Marihuanu je na području Dugopolja predavala Hrvoju Šimiću i Tomislavu Tomašu, a na području Vrgorca Toniju Biliću, Mirku Sertiću i Goranu Vidoviću.

Marihuanu su iz Dalmacije prevozili do Zagreba i Kupinca, gdje ju je skladištio Mirko Sertić. Na jednom od tih putovanja bivši kickboksač Vidović je lani na odmorištu Nadin kraj Zadra “pao” s 52 kilograma marihuane vrijedne 3,5 milijuna kuna, koju je prevozio u Opel Astri. Drogu su iz Kupinca preprodavali drugim dilerima, s time da su članovi organizacije i osobe od povjerenja, poput primjerice Karla Picka, koji je sudjelovao u jednoj paljevini auta, imali popust.

Među preprodavačima droge bio je i Mario Rakidžija, koji je u petak, kad mu je policija na zagrebačkoj Malešnici pokucala na vrata, kroz prozor bacio tri kilograma marihuane. Rakidžija je koautor vodiča za zatvorenike “Na tvojoj strani - projekt podrške zatvorenicima u resocijalizaciji”. Organizatori narkolanca Sabljo i Sučić zaradili su, sumnja Uskok, 84 milijuna kuna, Zdravko Bilić 470.000 kuna, a ostali u lancu manje iznose.

Drugoosumnjičeni Đorđe Vuletić Đoko ne tereti se za dilanje droge, nego da je sa Sabljom i Sučićem, od prosinca 2017. do kraja lipnja 2019., na području Zagreba u zajedničko djelovanje povezao još šestoricu. Napadali su i tukli, palili automobile, nasiljem pokušavali naplaćivati dugove te prikrivali stvari za koje su znali da su prethodno ukradene, javlja 24sata.hr.


Drogu skladištili na Teskeri, 'mula' za drogu od 11 milijuna eura bila je policajka, a ključne dokaze donio je mikrofon ubačen u Mercedes

DUHOVNI I MENTALNI GENOCID: Tko i zbog čega truje našu djecu?

DONOSIMO: Popis donatora za tribinu na igralištu Luke

Objavi komentar

0 Primjedbe