VIDEO: Sudačka lakrdija u Ljubuškom: Djelitelji (ne)pravde uništili ljubuški san

Josip Martinović iz Čapljine, glavni sudac utakmice šesnaestine finala Kupa BiH između Ljubuškog i Sarajeva (2:4), zajedno sa pomoćnicima, uništio je utakmicu svojim odlukama kojima je u više navrata oštetio domaći sastav te na taj način odlučio pitanje pobjednika.

Više stotina gledatelja na Babovcu i tisuće njih koji su putem live streama pratili susret šokirano je promatralo sudačke lakrdije kojima je uništen ljubuški san o slavlju nad favoriziranim protivnikom, piše Šipovača Portal.

Neujednačen kriterij suđenja, sjeckanje igre, suđenje protivno pravilima nogometne igre, uobičajna je pojava na bh. nogometnim terenima na koju su ljubitelji nogometa gotovo pa i navikli, međutim ono što se moglo vidjeti na susretu između Ljubuškog i Sarajeva zgadilo je utakmicu i onima jačeg želuca.

Kad bi sve sudačke odluke na štetu Ljubuškog nabrajali, mogli bi pisati u nedogled, no bila je dovoljna samo jedna situacija da se pokaže u kojem smjeru će utakmica ići, odnosno da pokaže kakvo je suđenje Josipa Martinovića, koji je osramotio prvo sebe, a potom i  sudačku profesiju.

Naime, igrala se 15. minuta susreta, Ljubuški je vodio s 1:0 i imao obećavajući napad. U gužvi, domaćeg igrača s loptom Miljenka Bošnjaka 'kosi' s leđa igrač Sarajeva Gadeon Guzina. Sudac svira prekršaj za domaće. Međutim, tada sucu Josipu Martinoviću prilazi igrač Sarajeva s brojem 10 Amar Rahmanović, negoduje, psuje, unosi mu se u lice, pljuje ga, i odmiče se te se vraća i ponovno unosi u lice, kao što se može vidjeti na priloženoj snimci.


I umjesto da igraču koji je napravio prekršaj pokaže žuti karton, a Rahmanoviću direktni crveni karton, jer pravila nogometne igre kažu da će igrač dobiti crveni karton ako, između ostalog, učini bilo što od sljedećeg: pljune na protivnika ili neku drugu osobu, nasilnički se ponaša ili upotrebljava nepristojne, uvredljive ili pogrdne riječi i/ili gestove, popljuvani sudac ne poseže uopće za kartonima  te u nastavku susreta dodatno odlukama oštećuje domaći sastav na zgražanje sviju.

Tako se praznik nogometa u Ljubuškom pretvorio u mučnih 90 minuta borbe i uzaludnih pokušaja hrabre momčadi iz trećeg ranga natjecanja da slavi nad aktualnim državnim prvakom i braniteljem titule, jer je izgleda, Sarajevo moralo proći dalje pa makar i s rezervnom ekipom koja po prikazanoj igri ni po čemu nije odskakala od domaće momčadi bez obzira na očiglednu zaštitu djelitelja (ne)pravde.

Zato, nimalo ne čude riječi spikera utakmice putem razglasa nakon što je Sarajevo preokrenulo rezultat s poluvremena i povelo:"Laknulo je i sucima, Sarajevo vodi s 3:2", koji je zorno, u jednoj rečenici, izvijestio o onome što se zbiva na terenu. 

11 igrača Ljubuškog bez većih problema se nosilo protiv 11 Sarajeva, ali protiv njih 14 nisu imali šanse.

A da je u onoj 15. minuti, pri vodstvu od 1:0 za Ljubuški, isključen nogometaš Sarajeva da se sudilo po pravilima nogometne igre, vjerojatno bi na Babovcu i dalje bili u igri za osvajanje Kupa BiH koje donosi nastup u Europi.

Ovako, ostaje tek nada da će jednog dana doći vrijeme kad pobjednike neće određivati 'više sile' nego igra na terenu.

Milan Bebek / Šipovača Portal

Objavi komentar

0 Primjedbe