Kiša podigla cijenu krumpira: Nedostaje radne snage, dnevnica je 100 KM za 8 sati, poljoprivrednici se nadaju još jednoj uspješnoj godini


Učestale kiše obustavile su vađenje krumpira na otvorenom i podigle mu cijenu. Trenutno nema štete ali se pojavljuju bolesti i ne može se tretirati i zaštititi.

- 2014. godine smo prali, kopali po kiši, 2019. godine 25 dana u petom mjesecu je padala kiša, ali nije bilo ovako. 300 litara je palo kiše u Šipovači u zadnjih pet dana - rekao je direktor Poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje Dubravko Vukojević za RTV Herceg-Bosne.

Ponoviti prošlu godinu

Prošla godina bila je sjajna što se tiče prinosa i cijene. Istoj se nadaju i ove godine iako cijena varira iz dana u dan.

- Prije sedam dana je bio 1.40 KM, sad je 1.80 KM, a prije deset dana je bio 2 KM. Cijena varira od ponude, tržnica je takva, tržnica određuje. Nažalost, mi ne određujemo, a možda bi bolje bilo da određujemo. Kad pogledamo cijene u trgovačkim lancima i što dobije proizvođač - to nikakve veze s mozgom nema - ustvrdio je Vukojević.

Krajnji korisnici ne mogu se nadati pojeftinjenju, a Vukojević ističe kako bi se trebao naći balans i da se proizvođače malo zaštite.

Gnojivo je u prošloj godini bilo 230 KM, a ove godine 80 i s tendecijom pada.

- U pola godine je palo 150%. Nevjerojatno je što se događa. Nikakve logike nema s cijenom proizvodnje nego su to čisto marže trgovačke. Netko manipulira - istaknuo je.

Nedostatak radne snage

Čim kiša prestane, krenut će se u vađenje krumpira, jer zemlja crvenica brzo upija vodu. Većinu posla odradi Dubravko zajedno sa svojom užom obitelji i susjedima, jer, kako kaže, nije lako doći do radne snage.

- Dnevnica danas, ako će netko raditi 8 sati, je 100 KM. Ali nije ni to problem, našao bi čovjek, nekako bi to pregorio, ali nemaš koga. Jednostavno - sve je prazno, pogotovo u poljoprivredi - konstatirao je.

Rani krumpir jedan je od najvažnijih povrtlarskih proizvoda juga Hercegovine. Domaći proizvođači vode bitku s uvozom ranih krumpira.

- Nema više uvoznog džabe. Nekad je bilo dampinških cijena dok nismo odustali od proizvodnje. Tako ćemo po meni i za krumpir, tako ćemo za sve - zaključio je Dubravko Vukojević za RTV Herceg-Bosne.

Objavi komentar

0 Primjedbe