Gradsko vijeće Ljubuški: Prvašićima po 200 KM potpore, za srednjoškolce dva nova zanimanja, žrtvama nasilja Sigurna kuća


XXXV. sjednica Gradskog vijeća Ljubuški održana je u petak u Kulturnom centru. Pred vijećnicima se našlo 30 točaka dnevnog reda, među kojima i informacije o radu u protekloj i programi rada u tekućoj godini Crvenog križa i srednjih škola te izvješća o radu i programi rada osnovnih škola, Centra za socijalni rad Ljubuški, Edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju Grada Ljubuškog, JU "Kulturno-športski centar" Ljubuški, kao i nekoliko prijedloga odluka o kojima su vijećnici odlučivali.

Sve one točke dnevnog reda o kojima su vijećnici glasovali su usvojene jednoglasno, a jedna od njih, koja će najviše obradovati roditelje budućih prvašića je i odluka o dodjeli financijske potpore polaznicima prvih razreda Osnovne škole s prebivalištem na području Grada Ljubuškog za školsku 2024./2025. Potpora prvašićima iznosi 200 KM i bit će isplaćena do kraja mjeseca kolovoza, a pravo na nju imaju svi polaznici prvih razreda osnovnih škola na području Grada Ljubuškog koji moraju ispuniti jedan od sljedećih uvjeta:
a) Polaznici su prvog razreda osnovnih škola na području Grada Ljubuškog u školskoj godini 2024./2025.
b) Polaznici su prvih razreda osnovnih škola izvan Grada Ljubuškog, a imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog.

Uz one mjere koje smo dosad imali, četvrtu godinu zaredom Grad Ljubuški skupa s JP „Parkovi“ d.o.o. kupuje bilježnice i osnovni školski pribor za sve učenike osnovnih škola, a Županija Zapadnohercegovačka im već nekoliko godina osigurava udžbenike da bi roditelji imali što manje troškove. Nastavno na tu odluku i dobru praksu koja se pokazala kao lijep primjer uz dosta pozitivne reakcije roditelja, mi smo ove godine odlučili osigurati našim prvašićima s prebivalištem na području Grada Ljubuškom po 200 KM potpore, neovisno od toga pohađaju li škole na području Ljubuškog ili negdje drugdje, na račun roditelja za opremanje pred polazak u prvi razred – kazao je u izjavi za medije o novoj potpori u okviru demografskih mjera gradonačelnik Vedran Markotić podsjetivši kako Županija Zapadnohercegovačka i Grad Ljubuški već četiri godine u potpunosti financiraju prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola kako bi se roditeljima financijski olakšalo školovanje djece.

Kad je riječ o školstvu, novost je da će iduće školske godine učenici završnih razreda, koji se odluče na strukovna zvanja imati mogućnost odabira dva nova zanimanja – jedno iz područja mode, tekstila i kože, smjer krojača te zanimanje CNC operatera, a na prijedlog lokalnih gospodarstvenika koji se suočavaju s nedostatkom kvalificirane radne snage iz ovih područja.

Nama su se obratili gospodarstvenici s ciljem rješavanja problema nedostatka radne snage s prijedlogom uvođenja novih zanimanja u škole, a mi smo u suradnji s resornom županijskim ministarstvom sukladno procedurama dali suglasnost za to, jer imamo dosta novih proizvodnih pogona i osjeća se potreba za tim – objasnio je.

Među točkama dnevnog reda bio je i Prijedlog Rješenja o davanju prethodne suglasnosti na Odluku o osnivanju podružnice Javne ustanove Centra za socijalni rad Ljubuški – Sigurna kuća s ciljem zaštite žrtava nasilja. Kako je navedeno u obrazloženju, u Bosni i Hercegovini postoji 8 sigurnih kuća, odnosno skloništa za žrtve nasilja, ali niti jedno na području Županije Zapadnohercegovačke.

Grad Ljubuški, uz potporu nadležnog federalnog ministarstva i ministra financija gosp. Tonija Kraljevića, na čiju inicijativu su i osigurana inicijalna sredstva u federalnom proračunu za osnivanje Sigurne kuće u Ljubuškom, planira izgradnju zgrade, koja neće biti samo za lokalne potrebe nego će ona biti otvorena i za korisnike s područja naše cijele županije, a vjerojatno i susjedne Hercegovačke-neretvanske županije sukladno potrebama. Pored Crvenog križa i Pučke kuhinje Grad ima zemljište na kojem je plan izgraditi zgradu čije bi se prizemlje koristilo za potrebe Centra za socijalni rad, a na katovima iznad bi bili osigurani stanovi, odnosno apartmani za smještaj žrtava nasilja i onih koji uslijed drugih okolnosti ostanu bez doma, prilikom požara i sl. – rekao je gradonačelnik Markotić.

Također, usvojen je i Prijedlog Zaključka o usvajanju Godišnjeg izvješća o izvršenju Proračuna Grada Ljubuškog za 2023. godinu u iznosu od 20.511.428 KM, Prijedlog Odluke o preuzimanju osnivačkih vlasničkih prava i obveza nad društvom Radiotelevizija Herceg-Bosne d.o.o. Mostar te Prijedlog Odluke o grobljima, Prijedlog Odluke o naknadi kod dodjele grobnog mjesta na korištenje, godišnje grobne naknade i naknade za korištenje mrtvačnice.Ljubuski.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe