Izbori će koštati k'o svetog Petra kajgana


Građani BiH predstojeće lokalne izbore platit će oko 19 milijuna maraka, što je skoro tri puta više od onih koji su održani prije točno dva desetljeća.

Prema statistici Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, lokalni izbori 2004. koštali su građane 7,2 milijuna, a četiri godine kasnije 11 milijuna maraka. Biranje vlasti na lokalu nije bilo jeftino ni 2012. godine, kada je u te svrhe spiskano 12 miliuna maraka, dok je količina novca za te namjene blago umanjena četiri godine kasnije, odnosno 2016, kada je potrošeno oko osam milijuna maraka poreznih obveznika. Skoro isti iznos novca u te svrhe otišao je i 2020. godine, piše Glas Srpske.

Međutim, lokalni izbori koji slijede bit će najskuplji u protekla dva desetljeća i to zbog izmjena Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Christian Schmidt.

Iz SIP-a su nedavno priopćili da će lokalni izbori  koji su zakazani za 6. listopad koštati oko 19 milijuna maraka.

Njima je prvo odobren 7,41 miliun maraka za lokalne izbore, da bi zatim tražili i dodatni 4,1 milijun maraka od Ministarstva financija i trezora BiH koje su i dobili. Kako su već tada najavili. taj novac bit će utrošen za plaćanje angažiranja dodatnih radnika, njihovu edukaciju, ali i logističke troškove u vezi sa izbornim tehnologijama.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić pojašnjava da su troškovi države drugačiji kada je riječ o općim i lokalnim izborima jer u financiranju drugih sudjeluju i lokalne zajednice.

- Povećanje troškova za lokalne izbore na 19 milijuna je rezultat nabavke novih tehnologija, odnosno skenera i aparata za elektronsku identifikaciju birača. Standardni troškovi su tiskanje glasačkih listića, a SIP će imenovati i predsjednike i potpredsjednike biračkih odbora kojima će naknada biti 400, odnosno 200 maraka. Kada se podvuče crta, procjena je da će lokalni izbori najavljeni za listopad koštati oko 19 milijuna KM - kazao je “Glasu” Šehić, koji je i bivši član SIP-a.

Naglašava da nisu skupi samo oni potezi koji dovode do vraćanja integriteta i kredibiliteta izbornog procesa, ali i oni koji vode ka smanjenju izbornih manipulacija i kršenja Izbornog zakona te drugih akata u nadležnosti CIK-a.

- Riječ je o novcu građana i sve je urađeno kako bi se zaštitio interes birača, odnosno da se spriječi trgovanje izbornim rezultatom od strane političkih stranaka. Ništa nije skupo ako se tim mjerama štiti dostojanstvo birača u ovoj državi - poručio je Šehić.

Naglašava i da svi ostali troškovi u izbornom procesu nisu kao ranije te da su u skladu sa tim povećane i naknade za članove biračkih odbora.

- Zaključak je jednostavan, a to je da ništa nije skupo što će utjecati na vraćanje povjerenja građana birača u izborni proces BiH - zaključio je Šehić.

Izabrani gradovi

Iz SIP-a su podsjetili da će na lokalnim izborima nove tehnologije biti primijenjene u općini Stari Grad Sarajevo, te Tešnju, Doboju, Bijeljini, Trebinju, Gradišci, Zvorniku te Goraždu, Ljubuškom i Sanskom Mostu.

- Na dan izbora  biće provedena tri glavna pilot projekta. Prvi se odnosi na autentifikaciju birača i transmisiju rezultata, provjeru identiteta birača pomoću biometrijskih podataka i online prijenos rezultata izbora, a drugi na optičke skenere i automatsko prebrojavanje glasačkih listića. Posljednji se odnosi na biometrijsku identifikaciju i autentifikaciju birača - pojasnili su iz SIP-a.

Glas Srpske

Objavi komentar

0 Primjedbe