Zbor građana u znaku potreba i infrastrukturnih prioriteta

Zbor građana Mjesne zajednice Šipovača-Kašče održan je u petak na igralištu Luke u Šipovači.

Rad Vijeća MZ u prethodnom razdoblju, provedene i planirane aktivnosti na infrastrukturnom planu s ciljem poboljšanja uvjeta življenja s fokusom na prometnu infrastrukturu, financijsko stanje mjesne zajednice, uklanjanje divljih deponija i ekološka (ne)osviještenost stanovnika, održavanje groblja... teme su o kojima se govorilo. 

Na Lukama se okupilo oko 35 žitelja, više nego nego na prethodnom održanom Zboru građana, no ipak smo dojma kako je ta brojka mogla biti i veća.

Provedene aktivnosti

Predsjednik Vijeća MZ Rade Bebek okupljene je informirao o radu Vijeća MZ i provedenim projektima kao što su asfaltiranja dionica lokalne ceste Veljaci – Šipovača te asfaltiranja nerazvrstanih makadamskih cesta. Uz asfaltiranja, posljednjih godina se radilo i na strujnoj infrastrukturi pa je sada oko 90% ulica Šipovače osvijetljeno rasvjetom, a nedavno su rasvjetna tijela postavljena i u Kašču.

S računa mjesne zajednice trajnim nalozima se izdvajaju novčana sredstva za potrošenu električnu energiju na sva tri groblja u Šipovači i Kašču, kao i za igralište Luke na kojem će uskoro biti provedena redovita godišnja akcija čišćenja i uređivanja. Radilo se i na uređenju vodnih korita Banje i Luka itd.

Kad je riječ o financijskom stanju, čelni čovjek mjesne zajednice je podsjetio na činjenicu da mjesna zajednica nema svojih stalnih prihoda osim godišnje naknade od Eroneta za korištenje zemljišta i stupa za baznu stanicu, a sredstva za istu isplaćuje Grad Ljubuški sukladno aktivnostima Mjesne zajednice. Naglasio je da je rad Vijeća MZ za dobrobit zajednice na volonterskoj osnovi, bez naknada i bilo kakvih naplaćenih troškova kroz sve godine dodavši kako je financijsko stanje računa mjesne zajednice stalno dostupno svim vijećnicima, kao i godišnja izvješća zainteresiranoj javnosti.

Planovi

Potom se prešlo na prioritete i planirane aktivnosti u narednom razdoblju, a ono što prvo slijedi je asfaltiranje lokalne ceste u dužini jednog kilometra i širini 4,5 metara oko čega su nazočni iznijeli svoja mišljenja i prijedloge. Naglašavano je kako je potrebno rekonstruirati najlošije dionice, međutim bili su različiti stavovi koje su točno te dionice kojima je potrebna hitna sanacija, no najčešće se moglo čuti kako je potrebno raditi dvije dionice koje vode kroz selo i koje obuhvaćaju sva tri zaselka Šipovače. Zaključeno je kako su općenito potrebna veća ulaganja u rekonstrukciju lokalne ceste čija je dužina preko 11 kilometara na potezu Veljaci – Šipovača – Kašče i Šipovača – Vojnići.

Uskoro će Šipovača biti pokrivena videonadzorom kako bi se pojačala sigurnost djece i svih mještana te smanjila mogućnost vandalizma i drugih neželjenih situacija. Bilo je prijedloga i za postavljanjem optike zbog sadašnje loše i neuvjetne mreže i usluga Hrvatskih telekomunikacija d.d. Mostar itd.

"Kriv je!"

Predsjednik Bebek je nazočne mještane upoznao sa presudom koja je dostavljena mjesnoj zajednici, odnosno sa završetkom višegodišnjeg sudskog spora u koji je bila uključena Mjesna zajednica Šipovača-Kašče kazavši kako je sud utvrdio da je mjesna zajednica oštećena u iznosu od oko 25.000 KM, odnosno 24.860 KM, da je bivši predsjednik Vijeća MZ Šipovača-Kašče Zlatan Bebek zbog zlouporabe položaja ili ovlasti pravomoćno osuđen te da uskoro slijedi ovršni postupak.

Pred kraj događaja su najavljeni i budući češći Zborovi građana kako bi mještani mogli raspravljati i odlučivati o svim bitnim temama važnim za razvoj mjesne zajednice.

Objavi komentar

0 Primjedbe