Besplatne karte za osnovnoškolce, srednjoškolci plaćaju pola iznosa


Prije nepunih mjesec dana započela je školska godina, a s njom i zaprimanje zahtjeva za besplatan prijevoz učenika. I u općini Ljubuški krenulo se s aktivnostima o sufinanciranju prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, odnosno osiguravanja besplatnih karata za djecu koja su od školskog objekta udaljena više od dva kilometra.

Prema riječima višeg stručnog suradnika za pitanje školstva, kulture i sporta pri Odjelu društvenih djelatnosti Stjepana Bote, kao i dosadašnjih godina napravljen je popis učenika koji ostvaruju pravo na besplatne autobusne karte. Temeljem članka 41. stavka 1, prema Zakonu o školstvu, općina je dužna pobrinuti se o tome na koji način će učenici doći na nastavu.

Izdane potvrde

"Nakon zaprimljenih izjava, Odjel društvenih djelatnosti je izdao potvrde kojih ove godine ima 1148 za besplatni prijevoz unutar osnovnih škola, kao i 683 potvrde za srednje škole", istaknuo je Boto, nadalje dodajući kako je besplatan prijevoz osiguran za osnovnoškolce, dok je za srednjoškolce od županije osigurano 50 posto sredstava koja podmiruju pola mjesečne karte. "Prvi put od ove godine je osigurano sufinanciranje prijevoza za srednjoškolce, što je svakako hvale vrijedno jer 683 ljubuška srednjoškolca od ove godine neće plaćati punu cijenu karte", naglasio je Boto. Naime, prema ugovoru još iz travnja ove godine kojeg su potpisali predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić, zajedno s načelnicima općina Široki Brijeg, Ljubuški i Posušje, županijska Vlada se obvezala da će sufinancirati prijevoz učenika srednjih škola u ukupnom iznosu od 900 tisuća maraka, s tim da će se plaćanje obaviti u tri obroka, i to: do konca travnja prvi, u kolovozu drugi te u listopadu treći obrok otplate navedenih sredstava. Iznos sredstava koji će biti dodijeljen općinama određen je na temelju broja učenika osmih razreda osnovnih škola, tako da će općini Široki Brijeg biti dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 321.814,08 maraka, općini Ljubuški u iznosu od 221.289,36 maraka, a općini Posušje 206.446,78 maraka.

Olakšano roditeljima

Nakon potpisivanja ovog ugovora najveće zadovoljstvo ipak su izrazili roditelji učenika koji vozare, jer su na ovaj način pomoći itekako potpomognuti u ovim teškim vremenima, ali i općine koje iz svojih proračuna izdvajaju značajna sredstva za prijevoz učenika. Brojka učenika koji se služe besplatnim prijevozom, prema Botinim riječima, uvijek je u jednakim okvirima. "I ove godine kao i prošle imamo skoro pa isti broj korisnika besplatnog prijevoza", istaknuo je Boto.

Ružica Puljić [Dnevni list]
01.10.2012.

Objavi komentar

0 Primjedbe