Jesen u Šipovači

Nakon Šipovčanskog ljeta, za mnoge najljepšeg godišnjeg doba , stigla nam je jesen - godišnje doba koje je u Šipovači svake godine jednoliko.

U našem selu to je doba kada se većina mještana odmara od napornog ljeta , ljetnih vrućina , poljoprivrednih aktivnosti i od standardne strke i zbrke koja je redovita u najzanimljivijem godišnjem dobu.

Šipovača kao da utone u zimski san koji traje negdje do Božića kada se lagano počinje buditi i pripremati za nadolazeću godinu.

I nema nikakvih dešavanja , svi su u svojima domovina , dimljaci rade "punom parom" , gleda se TV i , za žene , nezaobilazni "Sulejman Veličanstveni" , sve je tiho i mirno , samo se negdje začuje poneki lavež psa i zvuk auta koja prolaze rijeđe nego inače. Lišće opada , grane se njišu na laganom povjetarcu a Sunce bježi sve južnije i dan sve kraće traje.

Njive su puste , ulice su puste - nigdje nikoga. I jedino mjesto koje je uvijek bilo "živo" , igralište Luke , je utonulo u zimski san , ne zbog mirne i dosadne jeseni nego zbog tame koja ga prekriva već dva mjeseca. Tek ponekad , vikendom , preko dana - za vrijeme Sunčevog svjetla , mladež se okupi na igralištu i tako pobjegnu od jesenske monotonije.

I tako iz dana u dan , sve dok ne dođe vrijeme blagdana kada se selo počinje "buditi" i onda započinju razna dešavanja tipa poljoprivrednih aktivnosti (pripremanje zemlje za sadnju krumpira)  ili cestarskih aktivnosti (lopatanje snjega zbog zakrčenosti prometa) , ovisi od vremenskih uvjeta.
Ah ta jesen ...

.:: Šipovača Portal ::.
27.11.2012.

Objavi komentar

2 Primjedbe

  1. Odgovori
    1. Ako imaš volje , haj ti bolje . (pjesnik ili pjesnikinja pišu pjesme a ne tekstove). Jel tako vrsni poznavatelju pjesništva ?

      Izbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)