Objavljen Registar branitelja




U nazočnosti predsjednika Republike Ive Josipovića i predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnika Drage Lovrića, prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić, ministara rada i mirovinskog sustava te obrazovanja, Miranda Mrsića i Željka Jovanovića, te predstavnika braniteljskih udruga, vlastite ratne puteve predstavili su ministri Matić, ministar obrane Ante Kotromanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.
Objavom registra, javnosti su u elektroničkom obliku postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.
U posebnom dijelu Registra, koji se objavljuje samo uz pisani pristanak branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama.
Objavu Registra Omogućio je Sabor, koji je nedavno većinom glasova izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Objavi komentar

0 Primjedbe