Alarmantno: Šipovača izumire

Popis župljana župe Presvetog Srca Isusova Šipovača-Vojnići kojeg je proveo don Jozo Čirko za vrijeme blagoslova kuća donio je alarmantne podatke - Šipovača, kao i cijela župa izumire.

Prema statističkim podacima koje je don Jozo objavio na www.zupa-sipovaca-vojnici.com u Šipovači živi 114 obitelji sa ukupno 391-im članom (Banja-33 obitelji, 128 članova ; M.Šipovača-27 obitelji, 96 članova ; V.Šipovača-54 obitelji, 167 članova) dok cijela župa broji 971-og člana u 280 obitelji.

Statistički prikaz žitelja cijele župe:

Selo br. Obitelji br. članova
Šipovača 114 391
Kašče 16 34
Vojnići 90 381
Vodice 7 24
Dole 36 100
Greda 17 41
UKUPNO 280 971

Šipovača je oduvijek bila mjesto radišnih ljudi kojima nije bilo teško raditi ni najteže poslove da bi prehranili obitelj, ali što zbog ekonomskih prilika,što zbog političkog stanja od davnina su bili prisiljeni na odlazak iz Šipovače u nepoznato. Život ih nikad nije mazio kao ni većinu stanovništa "brdovitog Balkana". 

Od bježanja pred Turcima,preko prvog vala iseljavanja,zatim emigriranja i bježanja od smrti zbog neslaganja sa komunističkom ideologijom te masovnog odlaska na privremeni rad po njemačkim gradilištima,po plodnim poljima Slavonije i krševite Dalmacije pa do dana današnjega Šipovčani su "cili svit naselili, al se nisu odselili". Gotovo da i nema dijela kugle zemaljske gdje šipovačka noga nije gazila,od Australije, preko krajnjeg juga Južne Amerike pa do hladnog sjevera "Amerike velike".

I dan danas,mladi odlaze "trbuhom za kruhom" na sve četiri strane svijeta,a mnogi ljepši i lagodniji život vide u gradovima pa se tako u zadnje vrijeme najviše odseljavaju u Ljubuški i Vrgorac. Nerijetko se odsele u zemlje zapadne Europe, a neki i van kontinenta.
Tako je Šipovača 1971. god. imala 759, a danas tek 391-og žitelja. Za samo četrdesetak godina broj se mještana skoro prepolovio. 

Mještana Šipovače je sve manje, stanovništvo je sve starije i prijeti joj izumiranje kao i cijeloj župi.

Posla nema, država je u kolapsu, ekonomsko stanje je ravno bankrotu a profit od poljoprivrede,koja je glavna djelatnost mještana Šipovače i okolnih sela,poljoprivrednici ne pamte još od 80-ih i 90-ih.

Ako se u skorije vrijeme ništa ne promijeni,Šipovčani će biti prisiljeni otisnuti se u tuđinu a Šipovača će zauvijek utihnuti te će od nje ostati samo ime i legenda koju bi odseljeni Šipovčani pričali svojoj djeci u dalekom svijetu a počinjala bi možda ovako: "Bila jednom jedna Šipovača ..."

Objavi komentar

3 Primjedbe

  1. To je nama naša borba dala ,mi imamo BARBU maršala.

    OdgovoriIzbriši
  2. jebo te barba u guicu zeni se da ne odumremo

    OdgovoriIzbriši
  3. zeni se ti,ja sam ozenjen

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)