Najveća poslovna zona u BiH rađa se u općini Ljubuški

Općinske vlasti u Ljubuškom spremno dočekuju investitore. Dok država kasni sa reformama, građani u pograničnim općinama počeli su raditi na maksimalnom iskorištavanju skore granice sa Europskom unijom.
Sada kada su gotovo završeni dionica autoceste i budući schengenski prijelaz, općinske vlasti spremno dočekuju investitore, izvještava FTV.

U punom jeku su pripreme za poslovnu zonu koja će biti pred vratima Europske unije. Površine 174 hektara zemlje, to je najveći takav prostor na području cijele države.

"Smatramo da će gospodarstvenici iz Hrvatske, htjeli ili ne, morati dio svoje proizvodnje preseliti na prostore članica CEFTA-e. Hoće li to biti BiH, Srbija ili neka druga država to ćemo vidjeti. Dosta će ovisiti i o aktivnostima same države BiH.", kaže Ivan Bebek, savjetnik načelnika Općine Ljubuški za gospodarski razvoj.

Interes Ljubušaka je da resursi budu zajednički iskorišteni i sa jedne i sa druge strane granica dviju država. Kada Hrvatska uđe u EU, stanovnici Ljubuškog to vide kao veliku šansu, po uzoru na Istru, koja je svoje potencijale iskoristila sa Italijom i Slovenijom.

"Sa svojim partnerima iz prekograničnih područja Istrani su snažnije koristili sredstva eurospkih fondova za razvoj. To je ono što bismo i mi trebali uraditi, posebno u Hercegovini.", kaže Ivan Jurilj, direktor Regionalne razvoje agencije za ekonomski razvoj.

Osim Ljubuškog u Zapadno-hercegovačkoj županiji još dvije općine - Posušje i Grude - graniče sa Hrvatskom. Brojni subjekti apliciraju prema IPA fondovima, a suradnja sa susjedima u ovoj županiji se posmatra kao zajedničko turističko tržište.

Video prilog pogledajte OVDJE

Objavi komentar

1 Primjedbe

  1. Zahtjevam od seoskih glavara da svojim strankama narede da se radi barem brza cesta kroz Šipovaču. Mi ćemo raditi svoj SCHENGEN i poslovnu zonu u Kašču. Hotel Propuh & Promaja na strminama Kašča već odavno su gostima na raspolaganju.

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)