Dvadeset sedam godina Šuplje Stine

U ljeto, davne 1986. godine, četvorica zaljubljenika u glazbu odlučuju promijeniti šipovačku svakodnevnicu.
Prijatelji, tada mladi entuzijasti i avanturisti: Veljko Vukojević "Vešo", Mile Bebek "Slavenko", Mate Grbavac "Ćulić" i Ivan Grbavac "Fikro", dogovaraju se zajedničkim naporima unijeti "živost" u Šipovaču kroz pjesmu, humor i veselje. Ideju pretvaraju u djelo lateći se harmonike, gitare, bubnjeva i ostalih glazbenih instrumenanta te osnivaju glazbenu grupu "Šuplja Stina".
Iste godine, nakon par proba odlučuju se na prvu svirku, koja je bila prekretnica za buduće djelovanje Šuplje Stine. Bend u sastavu: Vešo (autor pjesama), Slavenko (harmonika), Mate (gitara), Fikro (vokal) te Mijo Bebek "Strašni" koji sjeda za bubnjeve, radi nezaboravnu svirku te im mnogi predviđaju svijetlu budućnost. Od tada i ona poznata: "Što Šipovača ima ni Južni Vetar nema - četiri najveća glazbena boema".

Nakon toga, sljedećih nekoliko godina, bend po par puta godišnje radi koncerte na različitim lokacijama u Šipovači te postaje sve popularniji na tadašnjoj ljubuškoj glazbenoj sceni. Tih godina se dešava i prva promjena u sastavu - napušta ih vokal Ivan Grbavac "Fikro" koji se odlučuje za solo karijeru, a da imaju velike planove za budućnost dokazuju dovođenjem u svoje redove tadašnjeg mladog "tića" Dragu Grbavca.
Šuplja Stina je iz godine u godinu imala sve više svojih fanova, i u trenucima kad se bend pripremao zakoračiti na tadašnju veliku jugoslavensku glazbenu scenu, među najbolje, nastupio je rat koji je poremetio njihove planove - nakratko su prestali sa djelovanjem te su doživjeli par promjena u svome sastavu. Bend napuštaju gitarist Mate Grbavac "Ćulić" i harmonikaš Mile Bebek "Slavenko".

U teškim trenucima Šuplje Stine, odlučujuće poteze radi glavni frontmen grupe, legenda Šipovače i hercegovačke glazbene estrade Veljko Vukojević "Vešo", dovodeći u sastav novog člana - Alen Grbavac "Chupo" preuzima mjesto gitariste. Grupa opet počinje održavati koncerte barem jednom u godini, u većini slučajeva na mjestu gdje je sve počelo - ispred škole u Šipovači.

Prije par godina, za vrijeme njihova koncerta rodila se ideja zvana "Noć Šipovčana" i od tada Šuplja Stina svoje nastupe ima prilikom održavanja ove priredbe kada stotine mještana Šipovače dođe poslušati najnovije hitove benda. U međuvremenu im se priključio novi član, harmonikaš Ante Rašić. Iako je Šuplja Stina najzaslužnija za "Noć Šipovčana", na prošlogodišnjoj priredbi organizatori ovog događaja su joj zabranili ponovni izlazak na binu nakon kratke pauze.

Ove godine grupa obilježava 27 godina svoga postojanja, a rođendan će proslaviti početkom osmog mjeseca kada će održati novi koncert na kojem će biti premijera novih hitova koje mnogobrojni fanovi s nestrpljenjem očekuju.

Šuplja Stina je specifičan bend koji svojim pjesmama na humorističan način govori o zbivanjima u Šipovači, a na koncertima vlada obilje smijeha i humora. Neke od pjesama koje fanovi smatraju najboljima su: Pjesma o Zeći, Šipovačka struja, Čobanica, Kletva Ilinice, Plantaža od soli, Cijelo selo ja sam pita, Selektor Ćuro, Nisam lopov, Mafija stara te najnoviji hit Luče moje.

Od sljedeće godine koncerte će održavati na starom mjestu, tamo gdje je sve počelo, ispred škole u Šipovači, a glavni frontmen Vešo je odluku grupe u svom stilu obrazložio: "Kod izvora je voda najčistija".

Objavi komentar

3 Primjedbe

  1. pusi Lolo dat ću ti duvana,iz Laitice sitno iskužana :D


    Velja king :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Šuplja Stina fan20. svibnja 2013. u 19:34

    Šuplja Stina je ponos Šipovače, a oni što joj prite ništa joj ne mogu.
    Luče moje je vrh, pjesma je ekstra a najavljena je rađa novih hitova - jel vrime za veliki koncert?

    OdgovoriIzbriši
  3. U tekstu se našla jedna sitna greška o kojoj nas je obavijestio legendarni bubnjar Šuplje Stine, Mijo Bebek "Strašni" te smo tekst ispravili. Zahvaljujemo bubnjaru na ukaznoj greški.

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)