Kopanje krumpira u punom jeku

Iako je sadnja ove godine malo kasnila, poljodjelci Šipovače i Vojnića počeli su sa kopanjem mladog krumpira već prije desetak dana.

Ni kiša koja učestalo pada ovaj tjedan nije ih spriječila u kopanju, i staro i mlado je po njivama, a glavni razlog tome je trenutačna cijena mladog krumpira. Zbog mokre zemlje, kopanje se odvija ručno - motika je glavni alat a freze čekaju da se zemlja osuši.

"Cijena krumpira se kreće oko 1,50 KM po kilogramu. Prinos je nešto manji al' je zato odlična cijena." - govori nam naš sugovornik kojeg smo zatekli u kopanju, dok drugi dodaje: "Pobro nema ništa od ove rađe, dogodine ništa od izvoza, poticaji svedeni na minimum, državu poljoprivrednici ne zanimaju a oni koji nas predstavljaju ništa ne čine da se stanje promijeni".

Većina hercegovačkog krumpira se proda na čapljinskoj veletržnici te izvoznicima za Hrvatsku. Zbog ulaska Hrvatske u EU, izvoz krumpira je moguć do 1. srpnja, a da se izvoz ne nastavi pobrinula se država BiH koja nije pravovremeno pokrenula obvezni proces trogodišnjeg monitoringa.
Zbog ovakvog stanja, poljoprivrednici će ubuduće cjelokupnu proizvodnju prodavati samo na čapljinskoj veletržnici, što će vjerovatno dovesti do kolapsa hercegovačke proizvođače mladog krumpira.

Većina stanovništva Šipovače i Vojnića bavi se poljodjelstvom, a glavni njihov proizvod je upravo krumpir. Godinama je poljoprivreda na ovim područjima u lošem stanju, a od 1. srpnja će biti još i gore. Ulog je iz godine u godinu sve veći a prihod sve manji.
Najzorniji prikaz teškog stanja prodaje mladog krumpira je  pjesma slavne Šuplje Stine:

Sveti bane

Sveti bane od grada Trogira
šta će biti od naših krumpira?
Sveti bane svečeva si roda,
pa mi kaži kome bi ja krumpir proda.
Da ga kopam za Bosanca il' Ćuliću da ga dam,
niska mu je cijena, prodaje mu nema.

Sad ćeš bane čuti samo grije,
krumpir nam u zemlji gnjije.
Već zelena cima vene,
nikako prodaja da krene
Sveti bane od grada Trogira
šta će biti od naših krumpira?

Jadan čovik, jadno došlo vrime -
ori zemlju, kupi sime
i gnojivo dodaj
i na kraju krumpir ne prodaj.
Sveti bane od grada Trogira
šta će biti od naših krumpira?

Objavi komentar

1 Primjedbe

  1. Sadit ćemo vutru i brendirat je. Svakako je puna Šipovača. :P

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)