Svjetski dan slobode medija - Šipovača u rangu Turkmenistana

Svjetski se dan slobode medija obilježava 3. svibnja svake godine,a ustanovila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine kako bi podsjetila javnost na nezaobilaznu ulogu medija i medijskih djelatnika u izgradnji i očuvanju demokracije.

Prema istraživanju nevladine organizacije "Reporteri bez granica", Finska, Nizozemska, Norveška, Luksemburg i Andora na vrhu su liste zemalja u svijetu prema stupnju slobode medija, a na samom dnu su Turkmenistan, S. Koreja i Eritreja. Bosna i Hercegovina je nazadovala za deset mjesta u odnosu na prethodna istraživanja te se sada nalazi na lošem 68. mjestu.

Šipovača je najzorniji prikaz ugrožavanja slobode govora. Ako je u javnost iznešeno nešto što ne odgovara pojedincima, autor će biti meta napada. I to nisu obični napadi današnjice, nego u većini slučajeva podsjećaju na napade iz filmova o kaubojima i Indijancima - radi se "sačekuša", meta se zaskoči i počinju napadi od poglavice plemena i ostalih, plemenski vrač, obično žena poglavice, glasno viče na svom specifičnom jeziku, dok se u pozadini čuje huk koji podstiče na napad. Opisana scena iz indijanskih filmova nimalo se ne razlikuje od scene napada u Šipovači, jedina je razlika u tome što se ne koristi luk i strijela.
Ali to nije sve, takvi napadi su samo jedni u nizu različitih napada, od različitih pojedinaca i grupa o kojima se toliko ima za reći da bi se mogla cijela knjiga ispisati.  Zvuči pomalo nevjerovatno da se ovakvo nešto dešava u 21. stoljeću, ali surova stvarnost je takva da je Šipovača po pitanju demokracije i civiliziranosti u rangu gore navedenog Turkmenistana i Eritreje.

Ovaj Dan služi i kao podsjetnik da se informira građane o kršenju slobode medija, da su u nekim zemljama novinske publikacije cenzurirane, da se novinari susreću sa prijetnjama, pritvorima, novčanim kaznama pa čak i zatvorom.

Objavi komentar

5 Primjedbe

  1. Ja znaden ko je poglavica i žena poglavice. I ja san umal jednon nastrada.
    Cilo selo zna kad je svak bija napadnut...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A velike ti pameti pogoditi. On umislija ako je Platini da je Michel. Nego,zna li iko šta je bilo u Podumcu,milicija je bila na mistu događaja?

      Izbriši
  2. Nekad davno glavni tanjug je bija u Velikoj Šipovači,tu je bija centar sela. Danas je Banja u žiži,agencija je u Banji a i često je policijski sat tamo,litos je epicentar bija na jednoj strani a sad oša u Podumac.
    Banja je ruglo cile Šipovače-i oni ritki pametni polude sa vama budalama.

    OdgovoriIzbriši
  3. imamo novog vešu.. živio vešo!!

    OdgovoriIzbriši
  4. a gadi mi se podumac,pobro

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)