Nit¨ krumpiri nit¨ kavoda već ljekovita lavanda

Nekad davno, na poljima Hercegovine, naši preci uzgajali su pamuk, a nakon pamuka duhan, koji je desetljećima bio glavni poljoprivredni proizvod od kojeg su živjeli mnogi Hercegovci. Zadnjih desetljeća, primat nad duhanom su preuzeli krumpir, kupus i rajčica ilitiga, po naški, kavoda.
Danas se od poljoprivrede teško može živjeti - ulog je veliki, prihoda je malo, a krajnji saldo je redovito u minusu. Država ne čini ništa kako bi popravila teško stanje poljoprivrede i poljoprivrednika - prosvjedi su svakodnevnica, nezadovoljstvo je sve veće, a kolaps sve bliže.

I dok se ljubuški poljoprivrednici još uvijek drže tradicionalnih poljoprivrednih kultura (krumpir, "kavoda", kupus, ...), a Širokobriježani okreću uzgoju banana, dotle se u Grudama vrši kosidba polja lavande.
Naime, kako piše portal Grude-online, i ove godine obitelj Palac iz Dragićine vrši kosidbu polja lavande, jednog od rijetkih u našoj županiji. Obitelj je u vlasništvu oko 900 sadnica lavande (Budrovka) koju je posadila prije pet godina, i već četiri godine uspješno vrši kosidbu i sušenje cvijeta.

Kao i svake godine krajem 6-og mjeseca vrši se kosidba i sušenje, te nakon dva tjedna sušenja odvaja se cvijet i skladišti za upotrebu. Raznovrsnost upotrebe lavande je velika, od mirisnih ulja do sapuna, kao dekorativna biljka prigodom proslava... 

Lavanda je višegodišnji nasad, koji ne traži velika ulaganja, a time je i prikladan za naše krajeve. Obitelj nudi sušeni cvijet svoje lavande, te vrši distribuciju na hercegovačko tržište. Nadaju se da će ova biljka biti sve više prihvaćena na poljima, kako Hercegovine, tako i šire.




Lavande su rod biljaka iz porodice Lamiaceae. Rasprostranjene su diljem Mediterana, pa sve do Afrike i jugoistočnih predjela Indije. Rod lavandi uključuje jednogodišnje i višegodišnje vrste, travolike vrste i grmove. Kako se radi o vrlo široko rasprostranjenoj kulturi, koja se diljem svijeta uzgaja mahom u dekorativne svrhe, ali i za komercijalnu upotrebu, lavandu nerijetko srećemo kako samoniklo raste u prirodi.


Objavi komentar

0 Primjedbe