Perači mladog krumpira

Čuvar prtljaga, praznitelj automata za igru, perač tvornica, sjekač šiba i trske, pastir, čuvar mosta i čuvar usporene vožnje, plesni partner, peglač, sastavljač naočara, torbar, ronilac spužvi i koralja, ženidbeni posrednik, čuvar štala, čuvar tunela, gatara iz dlana i predskazivač sreće i budućnosti - samo su neka od službenih zanimanja prema raznim prijedlozima klasifikacije zanimanja u BiH.


U niz tako interesantnih zanimanja vrijedi dodati još jedno koje, nažalost, nikad neće ugledati „svjetlo dana“. Naime, da u Šipovači i Vojnićima postoje srednje strukovne škole, od školske 2013/14 godine, u njih bi se sigurno uvelo zanimanje – perač mladog krumpira. Iako se u tim selima mladi krumpir prao i ranije, tek od ove godine to je postala masovna pojava. Tome je najviše pridonijela kiša koja pada skoro svaki dan tako da su poljodjelci prisiljeni vaditi mladi krumpir iz zemlje koja najviše podsjeća na „živo blato“. Takav mladi krumpir, kad se izvadi iz zemlje, jedva se i vidi od crvenice kojom je oblijepljen. Kako bi ga bar malo „uljepšali“ većina šipovačkih i vojnićkih poljodjelaca odlučila ga je prati. Pranje se izvodi na više načina... Najrasprostranjenija metoda je ona prilikom koje se mladi krumpir složi u gajbice pa se, kako bi se što manje oštetio, oprezno prska „šmrkom“. Međutim, postoji još niz metoda, a najbrutalnije su one kada se prskanje obavlja pod jakim pritiskom vode ili kada se pranje obavlja u mješalici za beton. Takvim načinom pranja mladi krumpir se znatno oštećuje i vijek njegovog trajanja je vrlo kratak. Njega kupuju tek one nešto ljenije kućanice i kuharice jer ga nije potrebno guliti, dovoljno ga je samo malo ostrugati nožem ili nekim oštrijim predmetom.

Zanimljivo je da su kroz proteklih mjesec dana pojedini poljodjelci pranje te gomoljaste biljke doveli gotovo do savršenstva. Tako Vojnićani za profesora praktične nastave pranja mladog krumpira predlažu Željka Bebeka Rajkića, a Šipovčani Zdenka Grbavca Ćelu. Još samo da se netko iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa ŽZH dosjeti verificirati to zanimanje.

Objavi komentar

0 Primjedbe