POPIŠIMO SE PRED SVIMA, NEKA VIDE DA NAS IMA

Svi Hrvati se trebaju popisati da žive na adresama u BiH (u RH živi 384.000 Hrvata rođenih u BiH, sve vas može popisati član rodbine ili netko drugi), instrukcije ispod:

Hrvatske udruge pozivaju Hrvate na popis stanovništva u Bosni i Hercegovini od 01.10. do 15.10.2013. godine.
Posljednji popis u BiH organiziran je 1991. godine. Tada je u BiH živjelo oko 4,3 milijuna stanovnika, od čega je bilo 780.000 Hrvata (670.000 stalno rezidentnih)

V R L O  V A Ž N O!!!

Postoji mogućnost da se osobe u inozemstvu popišu putem pošte, slanjem popunjenog obrasca skinutog sa interneta.

P O Z O R: TE SE OSOBE NEĆE UBRAJATI U BROJ STANOVNIKA BiH!!!

Znači, popišite se u BiH ali ne putem pošte. U slučaju da se popišete putem pošte ulazite u kvotu iseljeništva (dijaspore), a ne ulazite u ukupnu kvotu stanovništva BiH, što je pogubno za Hrvate u BiH. Svi vi koji imate imovinu, svoje ili roditeljske kuće/stanove, grobove najmilijih u Bosni i Hercegovini, trebate se odazvati popisu stanovištva u Bosni i Hercegovini.

P O Z O R : Naknadnim donošenjem Zakona, osobe koje ne budu popisane u BiH mogu izgubiti neka osnovna prava koja su imale do sada u BiH

Kako sudjelovati u popisu dok sam u Hrvatskoj?

Nije obveza doći u BiH za vrijeme popisa. Prisutni član kućanstva ili netko blizak može dati podatke o vama i na taj način vas popisati. Osoba za vrijeme popisa mora biti u kući i posjedovati osobne podatke.

Kako znam kad će doci meni u kuću ili stan?

Popisivač dolazi između 01.10-15.10. Ukoliko popisivač nikoga ne zatekne u kući, ostavlja obavijest o ponovnom dolasku. Ako određeno kućanstvo iz bilo kojih razloga nije popisano, ono se može javiti u Općinu kako bi bilo popisano u razdoblju od 01.10-15.10.

Nakon 15.10.2013. godine, više nema popisivanja

Tijekom upisa, moram imati sve osobne iskaznice moje obitelji?

Nikakvi dokumenti nisu obvezni prilikom popisivanja. Dovoljno je imati kod sebe podatke o sebi i ostalim članovima kućanstva. Minimalni podaci koje je potrebno imati su sljedeći: - ime, ime roditelja, prezime, - JMBG: matični broj Bosne i Hercegovine, ili datum rođenja, mjesto rođenja, mjesto stanovanja majke u vrijeme rođenja, podatak o statusu aktivnosti (zaposlen, zanimanje, djelatnost firme; vrsta škole, itd.) završena škola;

Što ako je dijete rođeno u Hrvatskoj i nije prijavljeno u BiH, ili ako suprug ili supruga nisu prijavljeni u BiH?

Formalna prijava u različte službe evidencije (CIPS, matičar i sl.), nije preduvjet za popisivanje osoba. Popisuju se svi, bez obzira na službenu prijavu Za popisivanje nije obvezno imati nikakav dokument kojim se dokazuje status!!!

Što trebate napraviti: Proslijedite vašima sve potrebne podatke i zadužite ih da Vas popišu, ili da bar jedan punoljetan član Vašeg kućanstva posjeti svoju imovinu u BiH tijekom popisa pučanstva.


BROJ HRVATA U RH ROĐENIH U BiH

Objavi komentar

0 Primjedbe