Raštikijada, jedinstvena manifestacija na području Hercegovine

Međunarodna manifestacija pod nazivom Raštikijada, natjecanje u kuhanju "raštike", održava se drugu godinu za redom na prostoru Agroturizma Marića Gaj u Ružićima pored Gruda. Raštikijada 2013. održat će se u subotu 2. studenog s početkom u 13 sati u organizaciji Agroturizam Marić Gaj
Organizatori pozivaju sve zainteresirane za natjecanje da se prijave i pokažu svoje kulinarske sposobnosti. Prijave su besplatne, a najbolje ekipe očekuju bogate novčane nagrade.

Manifestacija Raštikijada 2013 nudi za svakoga po nešto, kušanje hercegovačkih kulinarskih specijaliteta, obilazak Agroturizama Marića Gaj i kušanje vina iz vlastite vinarije, dobru zabavu uz tamburaše i bogati kulturni program uz nastupe kulturno umjetničkih društava.

Za sve posjetitelje uz kupnju promotivne čaše po cijeni od 20 KM osigurano je jelo od "raštike", piće tijekom cijele manifestacije i zabava do ranih jutarnjih sati uz tamburaše.

Manifestacija Raštikijada 2013 održava se po drugi put na prostorima Agroturizma Marića Gaj u Grudama. Manifestacija ima natjecateljski, kulturni i prezentacijski karakter.

Natjecanje u kuhanju raštike je osnova manifestacije. Svoje kuharske vještine pokazat će ekipe iz Hercegovine, Dalmacije i Slavonije, a njihova jela ocjenjivati će peteročlani žiri.

Prilikom pripreme jela od raštike ekipe će svoje recepte i iskustva razmjenjivati sa posjetiteljima i kolegama. Nakon pripreme jela i ocjenjivanja žirija posjetitelji mogu kušati i dati svoju ocjenu jelima od raštike ekipama koje su ih pripremile.

Kulturni dio manifestacije biti će popraćen nastupima kulturno umjetničkih društava, hercegovačkih gangaša i tamburaša iz Slavonije.

Prezentacijski karakter manifestacije se očituje kroz prezentaciju kulture življenja u Hercegovini čije su raštika i drugi kulinarski specijaliteti ne neizostavan dio.

Cilj manifestacije jeste da se kroz jedno takvo jedinstveno natjecanje prezentira jedno skoro pa zaboravljeno jelo, koje je do kraja prošlog stoljeća bilo neizostavno na hercegovačkim stolovima. Cilj je također prikupiti iskustva iz drugih krajeva gdje se uzgaja ova biljka kako bi zajedno vratili raštiku na stolove hercegovačkih obitelji i jelovnike restorana, navode organizatori.

Objavi komentar

0 Primjedbe