Najava: proslava blagdana sv. Nikole

Ove godine blagdan sv. Nikole župa Presvetog Srca Isusova Šipovača -Vojnići proslavlja u srijedu, 4. prosinca u 14:30 sati.

Tom prigodom, učenici ljubuške gimnazije će prigodnim programom u župnoj crkvi obilježiti ovaj blagdan, a svoj djeci do 5. razreda bit će darovani prigodni paketići.

O svetom Nikoli

Sveti Nikola, najdraži Nikola među djecom, zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika ...

Nikola, kojeg su roditelji izmolili od Boga, ime je dobio po stricu koji je također bio biskup. Pretpostavlja se da je rođen u mjestu Patari u Maloj Aziji, oko 225. godine.

Njegova velika skromnost i dobrota nije ostala nezapažena, pa su mnogi ljudi od njega preuzeli vjeru i hrabrost te je svima bio omiljeni biskup. Vjeruje se kako je imao i posebne moći, pa je smirivao more zašto je i postao zaštitnik mornara. U svemu je prepoznavao Boga, što ga je činilo izuzetno dobrom osobom.

Nosi titulu jednog od najdražih kršćanskih svetaca. Za njega nije postojalo dobro i loše, već samo dobro čime bi popravio ono manje dobro.

Sv. Nikola umro 6. prosinca 327. godine. Njegovi ostaci i predmeti danas se čuvaju u talijanskim gradu Bariju. Sarkofag se nalazi u Myri, gdje je i preminuo, no tijelo je premiješteno zbog zaštite od turskih osvajanja.

Objavi komentar

0 Primjedbe