Zbog FITO registra poljoprivrednici u školskim klupama?

Pored nemogućnosti izvoza krumpira u zemlje Europske unije u narednih nekoliko godina, ljubuški poljoprivrednici, kao i poljoprivrednici cijele BiH, suočeni su sa novim problemom - upisom u FITO registar.

Naime, za upis u FITO registar potrebno je ispunjavati određene uslove propisane Zakonom i Pravilnikom 
o fitosanitarnom registru i o biljnim putovnicama.

Da bi se upisao u FITO registar, vlasnik bilja mora: obavljati neku od navedenih djelatnosti, imati osobu odgovornu za zdravlje bilja i popuniti i potpisati izjavu kojom izjavljuje da će izvršavati obveze koje proističu iz registracije.

Samo osobe koje budu upisane u FITO registar mogu se baviti proizvodnjom, preradom, uvozom ili distribucijom bilja, biljnih proizvoda i reguliranih objekata navedenih u listama V. A. i V. B. iz Pravilnika o listama štetnih organizama, listama bilja i biljnih proizvoda i reguliranih objekata.

Ako se vlasnik bavi proizvodnjom, preradom, distribucijom ili uvozom bilja, biljnih proizvoda i reguliranih objekata za koje je obvezna biljna putovnica i izdaje biljnu putovnicu za svoje vlastite proizvode, mora ispunjavati slijedeće uslove u pogledu stručne spreme i profesionalne osposobljenosti: 
- visokoškolsko obrazovanje (dipl.ing., bachelor ili master) u oblasti poljoprivredne, šumarske ili hortikulturne struke, ovisno od vrste bilja koju proizvodi, prerađuje, distribuira ili uvozi i jedna godina radnog iskustva u proizvodnji, preradi, distribuciji ili uvozu predmetnog bilja, biljnih proizvoda i reguliranih objekata. 

Ako osoba odgovorna za zdravlje bilja predstavlja i zastupa vlasnika bilja koji se bavi proizvodnjom, preradom, distribucijom ili uvozom bilja, biljnih proizvoda i reguliranih objekata za koje je obvezna biljna putovnica i izdaje biljnu putovnicu u njegovo ime, mora ispunjavati slijedeće uslove: 
- visokoškolsko obrazovanje (dipl.ing., bachelor ili master) u oblasti poljoprivredne, šumarske ili hortikulturne struke (ovisno od vrste bilja) i jedna godina radnog iskustva u proizvodnji, preradi, distribuciji ili uvozu predmetnog bilja, biljnih proizvoda i reguliranih objekata. 

Uslovi u pogledu stručne spreme i profesionalne osposobljenosti su nešto blaži za vlasnike koji se bave proizvodnjom, otkupom, skladištenjem ili distribucijom bilja, biljnih proizvoda i reguliranih objekata za koje nije obvezna biljna putovnica: 
- srednjoškolsko obrazovanje u oblasti poljoprivredne, šumarske ili hortikulturne struke (ovisno od vrste bilja) koju proizvodi, prerađuje, distribuira i jedna godina radnog iskustva u proizvodnji, preradi, distribuciji ili uvozu predmetnog bilja, biljnih proizvoda i reguliranih objekata.

Dakle, da bi se upisali u FITO registar, poljoprivrednici će morati ili angažirati osobu sa obrazovanjem iz oblasti poljoprivredne, šumarske ili hortikulturne struke ili će sami morati na dodatno školovanje, što je svakako novi udar na njihove ionako prazne džepove.

Vodič za upis u FITO registar možete pročitati OVDJE.

Objavi komentar

0 Primjedbe