Hrvatski studenti iz svih krajeva BiH posjetili Europski parlamenet u Strasbourgu

Ovaj tjedan skupina od 25 studenata i studentica iz Bosne i Hercegovine boravila je u Strasbourgu u posjetu Europskom parlamentu, a na poziv Davora Ive Stiera, zastupnika u Europskom parlamentu.

Studenti koji su sudjelovali u posjetu Europskom parlamentu dolaze iz svih krajeva BiH - Tomislavgrada, Širokog Brijega, Mostara, Čitluka, Kiseljaka, Travnika, Busovače, Orašja, Odžaka, Rame, Uskoplja, te Ljubuškog.

Među 25 posjetitelja Europskog parlamenta bila je i Šipovčanka Ivana Bebek, studentica Politologije na Sveučilištu u Mostaru, koja nam je prenijela dojmove posjete Strasbourgu: "Upoznali smo se sa funkcioniranjem Europskog parlamenta, također s pojedinim zastupnicima i njihovim aktivnostima. Pratili smo raspravu o izglašavanju rezolucije o BiH, koja je izglasana velikom većinom "za". Osim parlamenta posjetili smo i znamenitosti Strasbourga. Ovo nam je svima bilo jedno zanimljivo i veoma poučno iskustvo".

Zastupnik Stier obratio se mladima tijekom svog predavanja: "'Vi ste građani Europske unije. Ovo je i vaš Parlament, i zato je važno da ste danas ovdje. Važno je da upoznate institucije Europske unije, institucije koje sudjeluju u kreaciji europske politike prema BiH“, te naglasio kako će se nastaviti boriti za jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH i promicati federalna načela za europski put Bosne i Hercegovine.

Parlamentarna izvjestiteljica Doris Pack je izrazila nezadovoljstvo potpunim zastojem u BiH, koja umjesto naprijed ide prema natrag. “Da mi je netko nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma rekao da će situacija danas izgledati ovako kako izgleda, ne bih mu vjerovala”, rekla je. “Izgubljeno je puno vremena, to je sramota za bosanskohercegovačke političare jer ljudi u BiH nisu to zaslužili, ali oni su izabrali te političare. Jedina poruka koja im se može uputiti je: pazite koga ćete izabrati, birajte one koji će raditi na onome što vi želite, a to su radno mjesto, vladavina prava, približavanje EU, itd”, ističe Pack.

Objavi komentar

0 Primjedbe