Nezadovoljstvo ne poznaje granice: Buna i u Tinovom gradu

Vrgorac ne pamti da su radnici izašli na ulice i prosvjedovali, no dogodilo se i to. Stotinjak prosvjednika, među kojima su bili glavni radnici posrnulog građevinskog poduzeća "Građevno“, prodrmali su Tinov grad, s njima se solidarizirao i dio radnika "Gradske čistoće“, koji su u sličnim problemima, kao i manji broj građana. Podsjetimo, radnici "Građevnog“ traže od uprave da im isplati sva potraživanja iz prethodne godine, jednom djelu zaposlenika poslodavac je dužan čak deset plaća, dok je drugom djelu ostao kratak četiri-pet plaća.

Prema riječima radnika, uprava je pokušala "minirati“ prosvjed, radnike se pritiskalo na razne načine, a u petak je isplaćena čak i jedna plaća, kako bi se situacija donekle smirila. I pred sam početak prosvjeda vodili su žestoki pregovori s vlasnikom Vojom Purlijom, međutim štrajkaški odbor nije odustao od svojih zahtjeva. Radnici su, uz policijsku pratnju, krenuli oko 10 sati prema upravnoj zgradi, a u međuvremenu su vlasnik i članovi uprave izgubili negdje, tvrde radnici. Prolazeći glavnom vrgoračkom ulicom prilazili su im građani, umirovljenici, djeca i davali im podršku. Jedna baka im je kazala:

- Bog vas blagoslovio, samo naprijed.

Atmosfera se posebno naelektrizirala kada su došli ispred uprave poduzeća, počeli su povici:

- Lopovi, gdje su naši novci?, Lopovi, izađite.

S druge strane vladao je muk, jedan dio njihovih kolega, koji se pojavio na prozorima, brzo je pobjegao na svoja radna mjesta.

- Kada su vidjeli da će biti prosvjed, razbježali li su se kao miševi. Vidiš, naš gazda brzo je maknuo svoj novi audi od milijun kuna, a radnici mu kući nemaju za kruh. Kako ga nije sramota? - kazalo nam je nekoliko radnika.

Nova destinacija, koja je posebno uzburkala strasti, bila je zgrada Grada Vrgorca, radnici su pozvali gradonačelnika Borisa Matkovića i njegova savjetnika Ivicu Pandžića da im se pridruže. Kada su vidjeli da nitko ne izlazi iz gradske uprave, počeli su vikati:
- Di si sada, Matkoviću? Di ste se sakrili? Kakav je asfalt bio?

- Da su sada izbori, odmah bi došao, a kad treba saslušati ljude, nema ga nigdje. Veliki je on kompanjon našega gazde, imaju oni dosta stvari zajednički - govorili su radnici okupljenim građanima koji su izašli iz okolnih kafića.

Nakon što ih je policija otpratila do kruga firme, gdje se okupljaju već tjedan dana, pred novinare je izašao sindikalni povjerenik Darimir Jujnović Žuža te istaknuo kako se štrajk nastavlja do daljnjeg.

- Pokušali smo postići neki dogovor s upravom, ali oni nisu spremni ispuniti naše zahtjeve, odnosno isplatiti sve plaće iz prethodne godine. Ljudi su se opekli, ne vjeruju više nikakvim obećanjima, jer dio njihovih potraživanja već otišao u predstečajnu masu, i tko zna kad će to dobiti. Štrajk se nastavlja, povukli smo se sa svih gradilišta i, bude li trebalo,organizirat ćemo još prosvjeda - istaknuo je Jujnović.


Mate Primorac / Slobodna Dalmacija

Objavi komentar

0 Primjedbe